DESPRÉS DE LA RESOLUCIÓ DEL SUPREM

L'Eurocambra retira a Junqueras la condició d'eurodiputat

David Sassoli acata la decisió de la JEC i del Tribunal Suprem tot i que afirma que sí que ho va ser fins al 3 de gener

El president de l'Europarlament demana a les autoritats espanyoles que comuniquin el nom del reemplaçant

20200110 468836 parlamentojunquerase 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, acata la decisió del Tribunal Suprem i deixa de reconèixer Oriol Junqueras com a eurodiputat. L’Eurocambra reconeix que, en vista de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 19 de desembre passat, el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya va adquirir la condició de diputat europeu el 2 de juliol del 2019, data en què es va constituir el nou Europarlament, però entén que el mandat va expirar el 3 de gener passat. Després de l’anunci, el líder català ha anunciat que recorrerà la decisió davant del Tribunal General de la UE.

«Tenint en compte la decisió de la Junta Electoral Central del 3 de gener del 2020 i de conformitat amb la decisió del Tribunal Suprem del 9 de gener del 2020, el mandat del Sr. Junqueras va expirar amb efecte 3 de gener del 2020», ha indicat Sassoli en una declaració. Portaveus de la institució havien anunciat aquest divendres al matí que l’anunci oficial no es produiria fins a l’obertura de la sessió plenària dilluns que ve a Estrasburg. Finalment, tan sols ha necessitat unes hores més per prendre la seva decisió. 

Segons ha al·legat perquè la jurisprudència del TJUE obliga el Parlament Europeu a prendre nota sense dilació de les decisions que amb caràcter definitiu prenguin les autoritats judicials competents dels Estats membres, com és el cas de la decisió de l’alt tribunal espanyol que va ser notificada a la cambra aquest dijous passades les dues de la tarda. «En conseqüència, al començament del ple del dilluns 13 de gener anunciaré l’inici del mandat dels tres diputats a data 2 de juliol del 2019 –inclosos Carles Puigdemont i Toní Comín– i l’expiració del mandat del senyor Junqueras el 3 de gener del 2020», ha anunciat en una declaració el president David Sassoli. El socialdemòcrata italià també ha explicat que sol·licitarà a les autoritats competents espanyoles que notifiquin amb celeritat al Parlament el nom del seu reemplaçant. El següent en la llista Ara Repúbliques, en la qual es va presentar Junqueras, seria Jordi Solé.

Orelles sordes a la sol·licitud d’empara

Sassoli fa d’aquesta manera marxa enrere a la comunicació interna remesa aquest dilluns passat als diferents serveis de la cambra en la qual informaven de la incorporació de tres nous eurodiputats –Puigdemont, Comín i Junqueras– i la decisió d’anunciar els seus noms en l’obertura de la sessió dilluns que ve a Estrasburg (França) després de l’avaluació detallada dels efectes de la sentència en la composició del Parlament feta pels serveis parlamentaris.

La seva decisió arriba també unes hores després que l’equip de Junqueras tornés a emetre el president de l’Eurocambra una petició urgent d’empara –ja ho van fer també el 20 de desembre passat– demanant-li que protegeixi la immunitat del president d’ERC i garanteixi el compliment de la sentència del TJUE que el va reconèixer com a eurodiputat des de la seva proclamació el 13 de juny passat.

«És fonamental que el Parlament Europeu protegeixi els drets dels seus membres i la seva pròpia independència i funcionament adequat», havien dit instant al màxim responsable de la cambra que rebutgés declarar vacant l’escó de Junqueras, informar en la sessió del 13 de juny que és un membre electe que gaudeix d’immunitat parlamentària, demanar a les autoritats espanyoles competents el seu «alliberament immediat» per acudir a Estrasburg, i informar a les autoritats competents espanyoles de les seves obligacions sota la legislació de la UE i en particular sobre la immunitat.

Satisfacció en el PPE i Ciutadans

Notícies relacionades

El nou posicionament del president de l’Europarlament ha sigut rebut amb satisfacció a les files del PPE i de Ciutadans. «Es fa justícia. Una nova victòria per als demòcrates i una derrota per a aquells que van atemptar contra la democràcia i pretenen utilitzar les institucions europees per mentir i danyar Espanya», ha celebrat la portaveu del PP, Dolors Montserrat. També el cap de files de Ciutadans, Luis Garicano, ha celebrat el desenllaç. «Els separatistes continuen donant informació esbiaixada sobre la posició d’Europa i ignoren la justícia quan els convé. Ho hem dit: immunitat no és impunitat. Junqueras no és ni serà eurodiputat. Sobre els altres, treballarem pel suplicatori», ha avisat.

Les reaccions crítiques tampoc s’han fet esperar. La copresidenta del grup Esquerra Unitària Europea i eurodiputada de França Insubmisa, Manon Aubry, ha advertit que Sassoli ha fracassat al negar-se a protegir el mandat de Junqueras. «La recent sentència del TJUE, l’Estat de dret i la democràcia han sigut trepitjats en un silenci enutjós», ha lamentat. Per a l’eurodiputat d’EHBildu, Pernando Barrena, el socialdemòcrata italià ha cedit davant de la pressió espanyola.