Torra ofereix un permís a Junqueras per anar a Estrasburg al marge del Suprem

Facilitaria així que el líder d'ERC assistís al ple de l'Europarlament tot i que l'alt tribunal no ho avalés

La defensa de l'exvicepresident del Govern descarta la mesura perquè aspira a una sentència favorable del TS

zentauroepp50408290 file photo  jailed catalan politician oriol junqueras attend200109093726

zentauroepp50408290 file photo jailed catalan politician oriol junqueras attend200109093726 / POOL New

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

El Govern, per ordre expressa del president de la Generalitat, Quim Torra, estudia la possibilitat de concedir un permís penitenciari a l’exvicepresident del Govern i líder d’ERCOriol Junqueras, empresonat per la sentència de l’1-O, perquè assisteixi dilluns al ple de l’Europarlament a Estrasburg després de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de concedir-li l’acta de diputat europeu. [Seguiu les últimes notícies sobre Quim Torra i Oriol Junqueras en directe.]

Segons fonts del Govern, tot i que el Tribunal Suprem (TS) no accedeixi a la petició de Junqueras d’assistir al ple del Parlament Europeu després de la sentència favorable del TJUE, la Generalitat tramitaria d’urgència un permís perquè el dirigent d’Esquerra pogués assistir-hi, sempre que la defensa jurídica de Junqueras ho considerés oportú. Una cosa que els advocats del líder republicà descarten per complet, perquè «només» tenen com a horitzó aconseguir que el Suprem l’excarceri. És més, fonts de l’assistència legal van afirmar que la sola menció d’aquesta maniobra, que condueix a desobeir l’alt tribunal, podria ser contraproduent per a la seva estratègia.

El president Torra ha donat instruccions directes a la consellera de Justícia, Ester Capella, en aquest sentit. La qüestió clau passaria per la decisió del jutge de vigilància penitenciària. De fons, és clar, apareix la sempiterna lluita entre postconvergents i republicans. Aquesta vegada, sospiten fonts d’ERC, es busca que Torra aparegui poc menys com el líder valent disposat a tot, i Esquerra, com uns pusil·lànimes.

Fonts coneixedores de l’oferiment de Torra confirmen que s’ha fet arribar a Junqueras que, si demanava un permís, se li concediria, amb tota convicció, perquè és factible i es considera políticament convenient. És a dir, que el Govern faria ús de les seves competències al respecte. També confirmen que la defensa de Junqueras ha declinat sol·licitar aquest permís, perquè prioritza l’estratègia a mitjà i llarg termini respecte a l’exvicepresident del Govern.

Cita clau

Aquestes fonts al·leguen que es tracta d’una mesura que no altera ni contradiu el que pugui dictaminar el Suprem sobre si se suspèn la condemna o s’allibera o no Junqueras, o si se suspèn la condemna a 13 anys després del judici del procés. Aquest dijous el Suprem decidirà sobre la causa de l’exvicepresident, després de la decisió de la justícia europa a favor de la seva condició d’eurodiputat.

El futur immediat de Junqueras està en mans de dues de les cinc sales de l’alt tribunal: la del contenciós, encarregada de revisar la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de declarar-lo inelegible després de la sentència del procés que el va condemnar a 13 anys de presó i d’inhabilitació, i la del penal, composta pels set jutges que precisament van dictar aquesta sentència.

Els cinc magistrats que formen la Secció Quarta de la Sala Tercera es reuniran aquest dijous a partir de les deu del matí per complir amb el termini de 48 hores que la llei preveu per resoldre de manera cautelaríssima –és a dir, sense escoltar l’àrbitre electoral ni els qui van actuar en el procediment electoral– el recurs interposat per Junqueras contra la decisió de la JEC. Segons les fonts consultades, tot i que el més habitual és que aquest mateix dijous donin a conèixer la seva resolució, no es pot assegurar al 100%, informa Ángeles Vázquez.

La insinuació inicial de Budó

Notícies relacionades

Després de la reunió del Consell Executiu d’aquest dimecres, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va suggerir la qüestió del permís, però sense explicitar-la. Budó va apuntar que podria existir un «mecanisme» perquè Junqueras assistís a Estrasburg dilluns, al marge de la decisió del Suprem. «Si hi ha un altre mecanisme perquè [Junqueras] hi pugui assistir com a eurodiputat, aquest Govern està preparat per indicació del president Torra i serà diligent per fer-ho possible», es va limitar a apuntar.

«Hem de respectar la defensa jurídica del vicepresident Junqueras», va afegir. Si bé va mostrar l’exigència del Govern al Suprem perquè assumeixi la llibertat de Junqueras després de la decisió del TJUE i la designació del líder d’Esquerra com a eurodiputat per part de l’Eurocambra, que el ratificarà el dia 13.