EL DILEMA CATALÀ

Aragonès carrega contra el Suprem però rebutja «obrir les presons»

El número dos del Govern qualifica de «'brexit' judicial» la decisió de l'alt tribunal que impedeix a Junqueras ser eurodiputat

zentauroepp51659840 grafcat9605  barcelona  09 01 2020   el coordinador nacional200109184557

zentauroepp51659840 grafcat9605 barcelona 09 01 2020 el coordinador nacional200109184557 / Marta Perez

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’Esquerra,  Pere Aragonès, ha criticat amb duresa la decisió del Tribunal Suprem de negar a Oriol Junqueras l’accés al Parlament Europeu. Aragonès ha qualificat la resolució de «’brexit’ judicial», perquè, segons la seva opinió, la justícia espanyola, «capturada per la dreta conservadora i euroescèptica i l’extrema dreta», ha «desobeït» la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 19 de desembre passat.

Després de dir que recorreran la decisió del Suprem, Aragonès també s’ha adreçat directament al president de l’Europarlament, David Sassoli: «Demanem al Parlament Europeu la protecció de la immunitat de Junqueras, per assegurar el compliment d’aquesta sentència».

Notícies relacionades

No obstant, també ha carregat contra la idea del president de la Generalitat, Quim Torra, d’ignorar la decisió del Suprem i permetre que Junqueras sortís de la presó per assistir a la sessió de l’Europarlament de dilluns que ve. «Exhaurirem totes les vies viables perquè dilluns Junqueras sigui a Estrasburg. El que no farem en cap cas és recórrer a opcions que no són viables, ho sap tothom: obrir les presons. En un minut les tornarien a tancar, i ho faria el Suprem o els mateixos Mossos d’Esquadra», ha dit el vicepresident de la Generalitat.

La via del diàleg

Aragonès també ha defensat que l’acord d’investidura amb el PSOE, que inclou una taula de diàleg, ha de servir per treure el «conflicte» català dels jutjats. «Ara més que mai s’ha d’obrir una via política per resoldre el conflicte. Treure el conflicte dels tribunals i posar-lo en una taula de negociació que culmini amb un referèndum», ha afirmat.