DEBAT ABANS DE LA VOTACIÓ DEFINITIVA

La dreta veu en el nou Govern la llavor del final de la unitat d'Espanya

El PP i Vox acusen el PSOE de deixar el país a mercè de «colpistes» i «terroristes»

Cs va tornar a demanar que algun «valent» socialista trenqués la disciplina de vot

20200107 468168 casadoinvestiduramo 1 1-1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Els tres principals partits de les dretes, el PP, Vox i Ciutadans, van tornar a advertir ahir que el futur Govern de Pedro Sánchez és un perill per a la unitat d’Espanya. El secretari general del PSOE aspira a presidir l’Executiu amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, de número dos, una meta que ha aconseguit gràcies a l’abstenció dels diputats d’ERC i Bildu. Els populars, els ultres i els taronges consideren que amb aquestes aliances Sánchez està posant la llavor d’un final dissortat per a la unitat d’Espanya. Tant Pablo Casado (PP) com Santiago Abascal (Vox) van coincidir a assegurar que deixa el país en mans de «colpistes» i «terroristes», amb referència als dirigents de l’1-O empresonats i la banda ETA. 

Ahir al matí, abans de la votació definitiva, Sánchez va prendre la paraula, en primer lloc, durant 10 minuts i, després, tots els portaveus, amb torns de cinc cada un. Casado va pujar a la tribuna i va acusar el dirigent socialista de cometre un «engany massiu» als espanyols amb el seu Govern «ultra» i de portar «la unitat nacional a la sala d’especejament» per aliar-se amb ERC i Bildu. «Va mentir sabent que si deia la veritat perdria les eleccions», va recalcar Casado amb referència als missatges que Sánchez va pronunciar durant la campanya electoral, alguns de molt durs contra l’independentisme. El president del PP va reivindicar la Constitució i el Rei, «màxima autoritat de l’Estat i símbol de la continuïtat històrica d’Espanya». 

Abascal i les dades falses

Les primeres paraules d’Abascal van ser destinades a lamentar l’assassinat d’una noia i la seva filla en mans de la seva parella a Esplugues de Llobregat. El líder de Vox va defensar la seva tesi en contra de la violència masclista i va remarcar la necessitat de potenciar una norma de «violència intrafamiliar». 

A continuació va fer una llista d’agressions sexuals registrades aquests dies a tot Espanya i va retreure a ses senyories que en aquest debat no s’abordessin «les violències en grup que s’han comès sobretot per immigrants». Abascal va tornar a donar dades falses. Segons l’‘Informe sobre delictes contra la llibertat i indemnitat sexual’ del Ministeri de l’Interior, del 2017, el 70,1% dels detinguts o investigats eren espanyols i el 29,9% eren estrangers.

‘Visques’ al Rei

Notícies relacionades

Segons el parer d’Abascal, el Govern neix «agenollat» davant de diputats que «no mereixien haver sigut acreditats» i suposarà la «culminació» dels pactes «iniciats fa més de 20 anys» entre el PSOE i ETA. El líder de Vox va acabar amb ‘visques’ a Espanya i al Rei.

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, igual com Casado, va criticar el gir de Sánchez després de la campanya. «No l’ha votat ni un espanyol per fer el que està fent avui aquí», li va etzibar. I va tornar a demanar que algun «valent» del grup socialista trenqués la disciplina de vot. No va tenir èxit i, tot just una hora després, Sánchez va ser elegit president.