SEGONA VOTACIÓ AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

Sánchez, investit president per majoria simple en segona votació

El candidat del PSOE ha aconseguit per la mínima la seva elecció: 167 diputats a favor, 165 en contra i 18 abstencions.

070119 investidura2 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez ha sigut investit president del Govern per majoria simple després de rebre 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions. A partir d’avui, després d’aconseguir el recolzament de Podem i les abstencions claus d’ERC i Bildu, el líder socialista preveu nomenar un Govern de coalició, amb Pablo Iglesias de vicepresident, que tindrà com a prioritat absoluta resoldre el conflicte polític amb Catalunya. [Seguiu les últimes notícies de la investidura de Pedro Sánchez en directe.]

Amb el marge més estret de la democràcia, el candidat del PSOE ha aconseguit la seva reelecció gràcies als vots del PSOE, Podem, el PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries, el BNG i Terol Existeix. Com ja havien anunciat, els grups del PP, Vox, Ciutadans, JxCat, Unió del Poble Navarrès, la CUP, el Partit Regionalista de Cantàbria, Fòrum Astúries i Coalició Canària han votat ‘no’, i els parlamentaris d’ERC i Bildu s’han abstingut.

Les tres jornades de debat d’investidura han deixat nombrosos episodis de sarau, bronques i diàlegs trencats. Totes les formacions que hi han votat en contra, a excepció de JxCat i la CUP, consideren que Sánchez està posant la llavor d’un final dissortat per a la unitat d’Espanya. Aquest matí, abans del definitiu escrutini, han pres la paraula, en primer lloc Sánchez, (10 minuts) i, després, tots els portaveus, cinc minuts cadascun. Tant el president del PP, Pablo Casado, com el de Vox, Santiago Abascal, han advertit que el líder socialista està posant la unitat nacional en mans de «colpistes» i «terroristes». Inés Arrimadas (Ciutadans) ha lamentat que Sánchez es presentés amb un programa de duresa contra l’independentisme i ara «faci el contrari».

Ana Oramas, representant de Coalició Canària, ha trencat la disciplina de vot que havia decidit la seva formació i hi ha votat en contra, com ja havia avisat el cap de setmana. Oramas considera que el PSOE ha pactat amb els que «no volen ser espanyols» i pretenen destruir l’Estat.

Notícies relacionades

En el seu torn, el candidat a la presidència ha demanat al PP, Vox i també a Ciutadans que abandonin l’«enrabiada». Sánchez ha insistit que vol superar «els contenciosos territorials» i que ho farà «dins de la Constitució».

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, acudirà aquest dimarts al palau de la Zarzuela per informar el Rei del resultat de la votació, el pas previ per a l’acte de promesa del seu càrrec, que previsiblement serà demà, dimecres.

  • Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO