Junqueras, Puigdemont i Comín ja tenen perfil propi a la web de l'Eurocambra

El Parlament Europeu va comunicar dilluns internament la seva condició d'eurodiputats

El líder d'ERC ha recorregut al Suprem l'acord de la JEC que el declara inelegible

peuropeo

peuropeo

2
Es llegeix en minuts
Acn

Els eurodiputats independentistes Oriol JunquerasCarles Puigdemont i Toni Comín ja tenen perfil propi a la web de l’Eurocambra. Un dia després que el Parlament Europeu hagi comunicat internament que el 13 de gener prendrà nota oficialment de la seva condició d’eurodiputats, tots tres ja apareixen a la pàgina web de la institució. El perfil de Junqueras inclou una fotografia del líder d’ERC quan era eurodiputat en la legislatura 2009-2014. Per contra, Puigdemont i Comín, que s’estrenen a l’Eurocambra, no disposen d’imatge.

Malgrat la decisió de la Junta Electoral Central de vetar que Junqueras es pugui acreditar com a eurodiputat, la Cambra europea de moment reconeix el líder d’ERC com a membre. Des de la presidència del Parlament Europeu remarquen que no han rebut cap notificació de la decisió de la JEC sobre Junqueras del 3 de gener, per la qual cosa, a l’espera del que dicti el Tribunal Suprem en relació amb la sentència del procés, el que fan és aplicar la sentència del TJUE.

Mentre aquesta decisió de la Sala Penal de l’alt tribunal es produeix, el president d’Esquerra ha interposat un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la JEC, amb el qual pretén que la Sala Tercera de l’alt tribunal revisi la decisió de l’àrbitre electoral abans de 48 hores sense donar-hi tràmit per justificar la seva decisió, per evitar el mal irreparable que suposaria que corregués la llista. Els magistrats encarregats de resoldre el recurs de Junqueras són els que componen la Secció Quarta de la Sala Contenciosa, que van ser els que van dictar la sentència que va permetre l’exhumació de Franco, segons informa Ángeles Vázquez. Junqueras sol·licita explícitament a l’alt tribunal que comuniqui la seva decisió al Parlament europeu perquè pugui ser eurodiputat.

Renúncia d’escons

Puigdemont i Comín han renunciat aquest dimarts a les seves respectives actes de diputat al Parlament, un pas indispensable per poder exercir com a eurodiputats. En l’escrit que Puigdemont ha registrat a la Cambra catalana, que JxCat ha facilitat als mitjans, l’expresident català explicita que la renúncia tingui «caràcter immediat amb les conseqüències i els efectes jurídics que corresponguin».

Notícies relacionades

Els dos polítics independentistes van recollir aquest dilluns la seva acreditació permanent com a eurodiputats, després que el Parlament Europeu els reconegués a ells i al líder d’ERC, Oriol Junqueras, com a membres de l’Eurocambra.

No obstant, el reconeixement definitiu de tots tres com a parlamentaris europeus no serà efectiu fins a la sessió plenària que comença el 13 de gener. Abans, hauran de firmar una sèrie de documents, entre els quals figura una declaració d’incompatibilitat de càrrecs, per a la qual cosa era necessari que Puigdemont i Comín renunciessin a la seva acta de diputat al Parlament.