DEBAT D'INVESTIDURA

La CUP veu «sense recorregut» la taula de diàleg entre governs

Vehí qualifica d'«ingenu» l'acord de Govern entre el PSOE i Podem

Exigeix a Sánchez que torni al camí de Suresnes amb l'autodeterminació

vegu / periodico

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Mireia Vehí va pujar al faristol del Congrés amb l’ambient a l’hemicicle encara caldejat després de la reacció de les tres dretes a la intervenció de la diputada d’EH Bildu Mertxe Aizpurua. El cert és que, si bé el to general va abaixar uns tons, hi va haver repunts de tensió quan Vehí va coincidir amb la portaveu ‘abertzale’ en què el discurs del Rei, el 3 d’octubre del 2017, va ser «autoritari».

Amb tot, la intervenció de l’anticapitalista va tenir bastant to programàtic, ja que es va dedicar a detallar cadascuna de les mesures apuntades en el pacte per a un Govern de coalició entre el PSOE i Podem. La conclusió és que aquest acord «o bé és ingenu o bé busca enganyar els electors» perquè, amb els límits de despesa que imposa Europa, va dir Vehí, poc del proposat és viable.

Evidentment, l’eix principal del seu discurs va ser la situació catalana. Vehí va recordar que la seva força s’havia presentat a les eleccions generals del 10-N amb un programa basat en l’«amnistia i l’autodeterminació» i que fallarien als seus electors si donessin suport «a un programa de Govern que no inclogui» els dos preceptes.

En aquest línia, l’anticapitalista va reclamar al president en funcions, i líder del PSOE, que el seu partit torni a «Suresnes», amb referència al municipi de la conurbació parisenca on es va celebrar, el 1974, el congrés del partit socialista que va canviar l’orientació política del partit i que, en l’onzè i últim punt de la declaració política, defensava el dret a l’autodeterminació dels «pobles ibèrics».

Desconfiança

Notícies relacionades

A més, va mostrar la seva «desconfiança, d’altra banda, com va expressar dissabte Gabriel Rufián» al fet que la taula de diàleg pactada entre el PSOE i ERC pugui tenir cap resultat palpable. «El diàleg sense posar en qüestió el ‘règim del 78’ no té recorregut», va afirmar. Amb tot, va assegurar que si d’aquest diàleg neix un acord que és «ratificat per la ciutadania catalana» el recolzarà.

En la rèplica, Sánchez va acusar la CUP de moure’s «en la comoditat», per tal com ufanejava de ser «antisistema», però no s’implicava donant recolzament a un govern de coalició progressista per canviar les coses.