EL LABERINT CATALÀ

Torra recorre la seva inhabilitació i demana a la Junta Electoral que no l'executi

El president sol·licitarà al Suprem com a mesura cautelar que se suspengui la decisió fins que resolgui el recurs

95646b60-5e7a-49c8-bcd0-5a3c5361b894-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comunicat a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que recorrerà davant el Tribunal Suprem perquè, com a mesura cautelaríssima, suspengui la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que ordena retirar-li l’acta de diputat i executar la seva inhabilitació. En aquest sentit, Torra ha remès un escrit a l’organisme electoral provincial en què li demana que s’abstingui de realitzar cap actuació per executar l’acord de la JEC per fer efectiva la seva inhabilitació. 

La JEC va acordar divendres, amb set vots a favor i sis en contra, ordenar a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que retiri l’acta de diputat de Torra, una vegada es notifiqui íntegrament el contingut de la seva resolució, que estima els recursos del PP i, parcialment de Cs i Vox, per inhabilitar el president català després de la seva condemna, que encara no és en ferm, per no retirar a temps els llaços grocs a la campanya de les eleccions generals del passat 28 d’abril.

Torra sosté en el seu escrit que aquesta resolució de la JEC «suposa una vulneració» dels seus drets fonamentals, i és per això que comunica a la Junta Provincial la seva intenció de presentar «immediatament», una vegada rebi la notificació «formal i íntegra» d’aquest acord, un recurs contenciós-administratiu davant del Suprem.

Decisió en suspens

El president català també anticipa que sol·licitarà al Suprem la mesura cautelaríssima de suspensió de la resolució impugnada, per impedir així que s’executi l’ordre de retirar-li la credencial com a diputat mentre la sala contenciós-administrativa resol el seu recurs. Per aquesta raó, sol·licita a la Junta Provincial de Barcelona que s’abstingui de «realitzar cap tipus d’execució» de l’acord de la JEC, per «no vulnerar» el seu dret a la tutela judicial efectiva.

En el seu escrit, Torra detalla que la JEC li va notificar a les 18.03 hores de divendres en un correu electrònic un avanç del seu acord, on ordena a la Junta Electoral de Barcelona que li retiri l’acta de diputat a l’entendre que en el seu cas s’ha d’aplicar la inelegibilitat sobrevinguda recollida en la llei electoral, fet que provocaria la seva inhabilitació com a president.

Doble recurs

Notícies relacionades

El recurs que Torra davant la sala contenciós-administrativa del Suprem discorrerà de forma paral·lela al que va anunciar davant la sala penal de l’alt tribunal en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), del passat 19 de desembre, que el va condemnar a un any i mig d’inhabilitació per no retirar a temps els llaços grocs del Palau de la Generalitat en període electoral.

El TSJC va condemnar Torra per la seva «recalcitrant i reiterada actitud desobedient» al no acatar les resolucions de la Junta Electoral Central, cosa que, per al tribunal, és mostra d’una «voluntat conscient i una disposició anímica inequívoca» de contravenir els mandats de l’autoritat electoral».