L'ENDIMONIAT TAULER CATALÀ

El Parlament ratifica Torra davant el «cop d'Estat» de la JEC

JxCat, ERC i la CUP aproven un text que reivindica també el dret de Junqueras a ser eurodiputat

El PSC i comuns demanen blindar la presidència de la Generalitat malgrat el seu inquilí

zentauroepp51415440 grafcat9019 barcelona 17 12 2019   el presidente de la gener191217195526

zentauroepp51415440 grafcat9019 barcelona 17 12 2019 el presidente de la gener191217195526 / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

El Parlament ha rebutjat el «cop d’Estat» de la JEC, un dia després que aquesta inhabilités Quim Torra. La proposta de JxCat, ERC i la CUP, que ha prosperat en el ple extraordinari amb els vots independentistes, ratifica Quim Torra com a diputat –i, per tant, com a president– i reivindica el dret d’Oriol Junqueras, Toni Comín i Carles Puigdemont a ser eurodiputats.

El text denuncia també una causa general contra l’independentisme i exigeix el final de la repressió i el reconeixement del dret a l’autodeterminació. Els comuns han votat a favor del rebuig de la decisió de la JEC i s’han abstingut en la resta. La gran incògnita aquest dissabte al Parlament era què faria el PSC. La decisió de la JEC havia sigut un torpede a la investidura de Pedro Sánchez, posant en risc el govern de coalició dels socialistes, podemistes i comuns. Tant el PSC com Catalunya en Comú Podem han intentat marcar perfil propi, per evitar ser al mateix costat que els independentistes i al del PP i Cs, al presentar resolucions pròpies. Les dues formacions han reivindicat blindar la presidència de la Generalitat malgrat Torra, la gestió del qual han tornat a criticar.

ERC i JxCat han votat gairebé tots els punts de la moció dels comuns, menys l’últim, que assenyalava que el govern de coalició de Sánchez i Iglesias pot desbloquejar la qüestió catalana. «Pot ser bo per a l’estat, però no és cap garantia de diàleg», ha assenyalat la republicana Marta Vilalta, que ha advertit que no recolzarien la socialista per quedar-se molt lluny. «No han passat la prova del cotó fluix de la democràcia».

Mentre els socialistes instaven Torra a esgotar la via judicial i arribar fins al Suprem, el text dels comuns acusava directament la JEC de formar part de «l’estratègia de la dreta i l’extrema dreta per interferir en el debat d’investidura». 

«Per la defensa de l’Estatut, de l’autogovern, les nostres institucions, anem-hi junts [...]. Discrepem molt del seu exercici de la presidència, de la seva orientació política, però reiterem el respecte a la institució que vostè representa en aquests moments. Espero que tots estiguem a l’altura del moment», ha sol·licitat Miquel Iceta a l’hemicicle. El primer secretari del PSC ha valorat que la JEC s’hauria d’haver inhibit com va fer la provincial, abans de recordar que l’Estatut deixa clar que només una sentència judicial ferma pot tombar el president. Després de llançar una capa a ERC, ha instat Torra que recorri fins al final i no aprofiti la decisió de la JEC per endinsar-se en el conflicte. 

Notícies relacionades

Jéssica Albiach, líder parlamentària de Catalunya, ha clamat contra «l’ala més reaccionària del poder judicial», contra «les elits que volen guanyar sense presentar-se a les eleccions», i contra els que intenten guanyar als despatxos el que no van guanyar a les urnes. En aquest sentit ha demanat «no caure en la trampa d’Inés Arrimadas, Pablo Casado i Santiago Abascal», considerant que «aquesta aberració jurídica» és només un assaig dels intents que vindran per frustrar el «govern de canvi». Albiach ha assenyalat que continuava pensant que Torra és el «pitjor president, però no parlem d’això. Hi ha coses que estan per sobre de les persones».

Cs i PP han seguit el guió previst. Lorena Roldán ha utilitzat l’argumentari habitual per carregar contra l’«expresident Torra» (cop, vergonya, degradació de les institucions, circ, teatre...) abans d’apuntar els socialistes. «Senyor Iceta, deixin de donar ales a l’independentisme». Alejandro Fernández també ha dirigit la majoria dels seus dards a la diana del PSC. «És extraordinàriament greu que el Partit Socialista desacrediti i desprestigiï una institució fonamental com la JEC [...]. El mal que estan fent a la democràcia per aconseguir la investidura és inacceptable i comença a ser irreversible». La CUP ha lamentat que les proposicions del PSC i els comuns «obvien dos anys d’exili i presó».

Òmnium celebra la «resposta unitària» del Parlament en recolzament de Torra

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha celebrat que els grups independentistes al Parlament donin una «resposta unitària» a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, en forma de resolució conjunta que el «reafirma» en el càrrec.