CAP A LA INVESTIDURA

Puig, després del pacte PSOE-ERC: «Es comença a entreveure una solució per a Catalunya»

El president de la Generalitat valenciana assegura que «tot es pot parlar però hi ha un marc constitucional per respectar»

51565074 60

51565074 60 / @Miguel Lorenzo (Miguel Lorenzo)

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El pacte d’investidura entre el PSOE i ERC comença a desbrossar el complicat camí per a la crisi de Catalunya, així ho ha assegurat aquest divendres el president de la Generalitat, Ximo Puig, que creu que amb aquest acord «es comença a entreveure una solució a l’espai territorial d’Espanya».

El socialista ha defensat amb claredat la creació d’una taula de diàleg, més enllà del nom que pugui rebre. «Davant d’una situació de conflicte, discrepància, se li pot dir com es vulgui, només hi ha un camí en democràcia: el diàleg», ha subratllat.

Puig va donar per fet també que es podran posar a sobre de la taula totes les opcions però assumint que el que es decideixi ha de tenir un encaix a la Constitució. «Ho vam dir sempre en altres temps quan hi havia violència: tot es pot parlar i discutir però, evidentment, hi ha un marc constitucional per respectar», ha recordat. 

Puig s’ha mostrat optimista perquè a partir del 7 de gener hi hagi un Govern entre el PSOE i Unides Podem «progressista» i que «respecti les lleis des de la Constitució i l’Estatut». 

Egoisme de les dretes

El president valencià ha apuntat que l’acord amb ERC ha arribat per «sortir de la situació de bloqueig a la qual havien portat la falta de generositat de les dretes», que des del primer moment van dir «que no ajudarien a la governabilitat».

A més, ha defensat que es tracta de «la solució més ajustada al que van dir els ciutadans» i ha denunciat que «algunes dretes pensen que els correspon la governabilitat com a patrimoni natural».

Federalista convençut, els ha demanat també que assumeixin «la realitat espanyola que és a la Constitució, un país compost entre nacionalitats i regions, amb voluntat de conviure i cohabitar». «Som diferents en algunes coses i volem ser iguals en el fonamental, els drets i les oportunitats», ha assenyalat.

Pal a Ciutadans

Puig ha assegurat que atendrà Inés Arrimadas, la líder de Ciutadans, si el crida a parlar del pacte amb ERC, però ha remarcat que «els ciutadans s’han pronunciat clarament» respecte al seu partit i li ha exigit que faci autocrítica sense «donar la culpa als espanyols». També ha recordat que «va menysprear l’oportunitat de tenir un pes rellevant en la política espanyola»

El paper de Compromís

Puig ha qualificat com a «tremendament positiu» el pacte entre el PSOE i els seus socis de Compromís perquè creu que «consolida, potencia i dona més força a l’acord valencià».

El president Puig, durant el passeig pel llac L’Albufera. / MIGUEL LORENZO

El baró socialista ha fet aquestes declaracions en un passeig pel llac de L’Albufera, un valuós ecosistema en perill de col·lapse la protecció del qual és dins de l’acord entre socialistes i valencianistes. 

Notícies relacionades

Puig ha anunciat la visita del vicepresident primer de la CE i encarregat del Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, per treballar en un gran projecte que asseguri el futur del llac. «Forma part de la nostra ànima col·lectiva, l’hem de salvar perquè és salvar la identitat dels valencians», ha afirmat.

«L’Albufera forma part de la nostra ànima col·lectiva; l’hem de salvar perquè és salvar la identitat dels valencians», ha reivindicat en declaracions als mitjans a El Palmar (València) en una visita a la llotja i a la Comunitat de Pescadors abans d’un passeig amb barca pel llac.