CAP A LA INVESTIDURA DE SÁNCHEZ

Patinada d'Arrimadas amb els barons del PSOE

Diversos dirigents socialistes es burlen de la política de Cs per demanar-los que frenin Sánchez

El PP avisa que recorrerà contra qualsevol referèndum d'independència

20200102 467654 ciudadanosmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Inés Arrimadas va patinar de manera estrepitosa aquest dijous amb els barons del PSOE i va obtenir just l’efecte contrari del que buscava. La portaveu de Ciutadans al Congrés va convocar una roda de premsa en què va anunciar que telefonaria els dirigents territorials del partit de Pedro Sánchez per demanar-los que el frenin i evitin que tiri endavant la seva investidura gràcies a l’abstenció d’ERC. L’efecte bumerang va tardar poc a arribar. Molts d’ells al conèixer la notícia li van respondre a Twitter per recordar-li que Ciutadans té a la seva mà aconseguir que l’Executiu no depengui dels independentistes catalans: els 10 diputats taronges només han de votar ‘sí’.  

Arrimadas ho té molt fàcil. En comptes de trucar tant que voti a favor de la investidura de Pedro Sánchez i assumpte resolt», li va escriure el president d’Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara. L’expresidenta de la Junta d’Andalusia Susana Díaz, antany rival activa de Sánchez i molt bel·ligerant contra els sobiranistes catalans, va recomanar «menys trucades» i que recolzi Sánchez per «deixar de bloquejar el Govern que Espanya necessita».  «No són necessàries trucades d’última hora. N’hi ha prou que Cs hi voti a favor. D’haver-ho fet abans, no hauríem tingut unes altres eleccions», li va retreure el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, fent referència al fet que, després de les eleccions de l’abril, els diputats del PSOE (123) i els de Ciutadans (57) haurien pogut governar amb majoria absoluta.

Segons un comunicat que Ciutadans va fer públic a la nit, Arrimadas només va telefonar Fernández Vara, Emiliano García Page, president de la Junta de Castella i Lleó, i Javier Lambán, president d’Aragó. El primer es va negar a parlar amb ella, segons la versió dels taronges. Als altres dos els va traslladar «la necessitat de fer reflexionar» Sánchez per «impedir un Govern amb populistes» i recolzat pel PNB i ERC. Ni Page ni Lambán van menysprear la iniciativa d’Arrimadas a les xarxes socials, al contrari que van fer alguns dels seus companys. 

«Tot el que havia de dir sobre els pactes ja ho he dit. No afegiré més soroll al que ja hi ha», va declarar el president aragonès, una de les veus crítiques del PSOE amb l’acord amb ERC, partit que va arribar a qualificar d’«indesitjable» per a la governabilitat d’Espanya. També fa uns dies Page va arribar a dir que no esperava que li haguessin de regalar vaselina per Reis, fent referència al pacte amb ERC.  

En la seva ronda, Arrimadas també va parlar amb els dirigents regionalistes de Coalició Canària, Teruel Existe i el Partit Regionalista de Cantàbria que tenen l’abstenció o el vot positiu que demana el PSOE. «No poden recolzar aquest Govern que serà dolent per als ciutadans, per a qui governi i per al conjunt dels espanyols», havia lamentat al matí, en la seva intervenció davant la premsa.

Notícies relacionades

La diputada va recordar que fa poc més de quatre anys, el desembre del 2015, els barons van aconseguir vetar que Sánchez iniciés contactes amb Podem, perquè rebutjaven que el partit de Pablo Iglesias acceptés la possibilitat de fer una consulta sobre la independència de Catalunya. Ara, aquesta consulta s’ha pactat amb ERC, amb una fórmula ambigua amb l’objectiu que cada part ho pugui vendre als seus. L’acord entre els republicans i els socialistes recull que tots dos s’han compromès a sotmetre qualsevol pacte que s’arribi entre els governs a la validació dels catalans, amb els «mecanismes previstos o que es puguin preveure en el marc del sistema juridicopolític».

Sobre aquest assumpte, i hores abans de conèixer la lletra petita del pacte, el PP ja va avisar que no permetrà que es toqui «ni una coma» de la Constitució. Qualsevol modificació de la Carta Magna requereix el recolzament de 210 diputats, per la qual cosa el concurs dels populars seria necessari per fer-ho. El secretari general dels populars, Teodoro García Egea, va avisar al matí des de Múrcia que el seu partit pararà als tribunals, «amb tots els mitjans al seu abast», qualsevol intent de referèndum d’independència.