05 d’ag 2020

Anar al contingut

L'HEMICICLE

Així queda el Congrés: Vox treu el lloc a Cs

Abascal reemplaçarà Rivera a la primera fila rere el grup de Govern

Els d'extrema dreta protesten perquè la Mesa envia la majoria dels seus diputats al 'galliner'

Miguel Ángel Rodríguez

Així queda el Congrés: Vox treu el lloc a Cs

Mariscal

La Mesa del Congrés dels Diputats va aprovar, aquest dilluns, la distribució dels escons que ocuparà cada partit durant la legislatura que està arrencant. I com està sent habitual, el repartiment de butaques va comportar la polèmica. Els resultats de les eleccions del 10-N han comportat dos canvis importants en la configuració de l’hemicicle: Vox ocuparà tres seients a primera final, darrere del grup del Govern, amb accés directe al passadís –un dels llocs més desitjats– i Cs, després de caure de 57 a 10 diputats, va quedar relegat a la tercera fila, i va perdre la posició privilegiada que havia aconseguit després dels comicis del mes d’abril. 

Els 52 diputats d’extrema dreta, han situat Santiago Abascal com el líder de la tercera força política al Congrés, i, com a tal, ocuparà l’escó que fins fa uns mesos pertanyia a l’expresident de Cs, Albert Rivera. No obstant, la Mesa del Congrés ha decidit enviar la majoria dels parlamentaris ‘voxistes’ a les últimes files, a l’odiat ‘galliner’ –la part més alta i menys visible de l’amfiteatre–, deixant el president de Vox desacompanyat. Una cosa que el portaveu parlamentari del partit, Iván Espinosa de los Monteros, va qualificar de «cacicada» contra la seva formació per «diluir» Vox escampant els seus representants per l’hemicicle.  

Enmig de l’espai que corresponia als d’Abascal, la Mesa va reservar una petita illa taronja per als deu diputats de Ciutadans. Inés Arrimadas ocuparà un seient a la tercera fila i, salvant el passadís, tindrà de veïns a la grada central els 13 diputats d’ERC, comandats pel seu portaveu, Gabriel Rufián. Una disposició que promet bastants moments intensos.

Mateix esquema

Respectant la tradició, el PP i el PSOE mantenen els seus espais habituals –els socialistes, a l’ala esquerra de la cambra i els conservadors, la de la dreta–. A continuació dels de Sánchez, en el formatget central, hi haurà els 32 parlamentaris d’Unides Podem que, sent la quarta força alCongrés, situaran quatre diputats a primera fila. Completant aquest arc primer hi haurà també els representants del PNB –tres rere les butaques reservades als ministres i tres més a segona fila–. 

Al ‘galliner’, EH Bildu, per primera vegada amb grup propi, ocuparà la penúltima fila per sobre d’Unides Podem i al costat dels 5 membres de l’actual grup mixt –la CUP (2), Navarra Suma (2) i Fòrum (1). Més amunt hi haurà els 16 diputats del grup parlamentari Plural –JxCatMés PaísCompromísCCNCBNGPRC Terol Existeix–, la constitució del qual va aprovar aquest dilluns la Mesa del Congrés.