EL TAULER POLÍTIC

La investidura dispara la tensió entre JxCat i ERC

Torra, que es reuneix aquest dijous amb Aragonès, desvincula el Govern català del pacte amb el PSOE

El Consell Nacional republicà decideix si valida l'acord per ungir Sánchez

zentauroepp51414204 grafcat9008 barcelona 17 12 2019   el presidente de la gener191217173137

zentauroepp51414204 grafcat9008 barcelona 17 12 2019 el presidente de la gener191217173137 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La possibilitat que ERC permeti, amb una abstenció, la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central ha disparat la tensió entre els partits independentistes. JxCat, amb Quim Torra al capdavant, ha sortit en tromba contra l’acord entre els socialistes i els republicans, i ja ha advertit els seus socis que, en tot cas, aquest pacte no incumbeix el Govern català.

Torra es reunirà aquest dijous amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, per discutir l’acord ERC-PSOE. La voluntat del president és que sigui una cita «discreta» en què li traslladarà el malestar de JxCat amb un pacte que aquesta formació considera «deslleial».

Torra i Aragonès ja van parlar dimarts per telèfon per emplaçar-se a la reunió i, segons fonts de presidència citades per l’ACN, el to va ser dur. Des de Vicepresidència van explicar que la trobada es produeix per iniciativa d’Aragonès, que vol explicar a Torra l’acord amb el PSOE.

També aquest dijous es produirà una altra trobada que ha de donar –o no– llum verda definitiva a la investidura del líder del PSOE. El Consell Nacional d’ERC es reuneix per ratificar el pacte, que, entre altres coses, inclou una taula de diàleg entre governs que ha d’acabar amb una consulta als ciutadans.

Borràs parla de «deslleialtat»

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ja va advertir dimarts que el seu partit «no se sent vinculat» al pacte entre el PSOE i ERC. «Aquest suposat acord que no coneixem no compromet la meitat del Govern català», va dir.

«Hem conegut aquest acord quan ja està tancat. No em sembla ni una mostra de lleialtat ni de respecte envers el Govern ni envers el president de la Generalitat», va afirmar.

Borràs no va descartar que una eventual abstenció dels republicans per facilitar la investidura de Pedro Sánchez pugui tenir conseqüències en la coalició que governa la Generalitat, però va demanar esperar a conèixer l’«abast» del que s’ha acordat.

Dos diputats en joc

Demòcrates de Catalunya debatrà si els seus dos diputats al Parlament han d’abandonar el grup d’ERC, al qual estan integrats, en cas que Sánchez sigui reelegit amb l’ajuda dels republicans.

Fonts de la formació van explicar a Efe que l’11 de gener es farà una reunió del Consell Nacional de Demòcrates en què s’abordarà aquest escenari.

Notícies relacionades

Les negociacions d’ERC amb els socialistes han generat malestar a les files de Demòcrates, que rebutgen qualsevol pacte amb el Govern espanyol mentre els líders independentistes segueixin a la presó i no es reconegui a Catalunya el dret a l’autodeterminació.

Demòcrates, escissió independentista de l’antiga Unió Democràtica, es va presentar juntament amb ERC a les eleccions catalanes del 2017 i ara mateix disposa de dos diputats al Parlament, Antoni Castellà i Assumpció Laïlla.