L'ESTRATÈGIA MORADA

Iglesias posa en marxa la reconstrucció territorial de Podem

Els morats pretenen millorar la seva implantació a les regions on van obtenir pitjors resultats el 26-M

Alberto Rodríguez, secretari d'Organització, aposta per «enfortir eines en mans de la militància»

undefined50610055 pablo iglesias alberto rodriguez191227180513

undefined50610055 pablo iglesias alberto rodriguez191227180513 / Elvira Urquijo A

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias començarà l’any, tret de sorpresa, amb un peu dins del Govern i, una vegada la coalició es faci oficial, tindrà la tasca de demostrar la vàlua dels membres d’Unides Podem en el futur Consell de Ministres. Mentrestant, dins del partit serà necessari una feina diària, minuciosa i, en alguns casos, tediosa: la reconstrucció de Podem a escala territorial. Després d’un any en què s’ha demostrat que la formació que es va construir fa poc més d’un lustre no ha arrelat prou fort per trampejar les eleccions autonòmiques del 26-M –en les quals van patir un autèntic daltabaix–, s’han posat en marxa els engranatges per reedificar el partit.

«Tenim un problema d’implantació territorial», va reconèixer Iglesias després de perdre el mes de maig més de 60 diputats als diferents parlaments autonòmics i desaparèixer per complet dels de Cantàbria Extremadura. «Tenim també per davant la tasca d’enfortir la nostra organització i els nostres cercles», va puntualitzar fa un mes i mig en una carta a la militància després de l’acord de coalició amb Pedro Sánchez. Al capdavant d’aquesta missió hi haurà el secretari d’Organització de Podem, Alberto Rodríguez, que dies després dels comicis regionals va substituir Pablo Echenique en aquest càrrec. 

Rodríguez ja ha liderat a mitjans de desembre la primera reunió entre responsables estatals i autonòmiques d’Organització, Cercles i Participació. Una trobada en la qual es va abordar «la construcció del partit, la vertebració territorial, la futura renovació d’òrgans, l’impuls i la creació de nous cercles i l’enfortiment d’eines en mans de la militància», segons van informar des de Podem. Fonts morades asseguren a EL PERIÓDICO que es va exposar la nova manera de treballar per «fomentar una nova cultura militant, amb eines formació que permetin ser presents als carrers fent política per canviar les coses».

Errejón i els jutjats

Notícies relacionades

«Ve un any molt dur», va advertir la portaveu parlamentària de Podem i previsible ministra d’Igualtat, Irene Montero, el 9 de gener del 2018. En aquell temps, els morats venien de perdre tres diputats en les eleccions andaluses i tenien paralitzades judicialment les primàries per elegir candidats autonòmics a Cantàbria i La Rioja. A penes vuit dies després, el cofundador del partit i aspirant a la presidència de la Comunitat de Madrid, Íñigo Errejón, va trencar amb la formació i va anunciar una nova marca electoral. Va començar llavors una lluita en territori madrileny que es va saldar amb la pèrdua de 20 diputats per als morats. 

Amb Madrid en flames, amb territoris desproveïts de candidats i amb una aliança trontollosa amb IU, Unides Podem es va presentar a les eleccions del 26-M diluït en més de 20 candidatures diferents. El resultat –van passar de 105 parlamentaris regionals a 41– va evidenciar la falta d’estructura autonòmica del partit. Les conseqüències no es van fer esperar i, una setmana després, Echenique va ser destituït com a secretari d’Organització per ocupar les responsabilitats d’Acció de Govern. Rodríguez, el seu substitut, feia ja temps que treballava la relació amb els territoris, segons fonts morades, i a ell se li va encarregar la complexa tasca de reconstruir els fonaments del partit. Queda per veure si ho aconseguirà.