firmen el seu acord aquest dilluns

El PSOE i el PNB pacten buscar una solució «al contenciós de Catalunya»

L'acord es compromet a atendre «els sentiments nacionals de pertinença»

Sánchez i Ortuzar rubriquen un document de 12 punts aquest dilluns al Congrés

20191230 467493 ortuzare 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
G. Robles / I. Mármol / M.A. Rodríguez

Els líders del PSOE i del PNB, Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar, han firmat aquest dilluns al Congrés un acord d’investidura en què es comprometen a impulsar el diàleg, entre partits i institucions, per «adequar l’estructura de l’Estat al reconeixement de les identitats territorials». El pacte posa l’accent en les «modificacions legals necessàries» per trobar una solució al «contenciós a Catalunya» i en la negociació d’un nou Estatut per a Euskadi «atenent els sentiments nacionals de pertinença». [Directe: totes les notícies sobre la investidura de Sánchez].

La textualitat d’aquest acord és rellevant, ja que els nacionalistes bascos sempre han defensat que aquesta legislatura ha de ser, definitivament, la que sembri les bases de la solució a la crisi a i amb Catalunya i, al mateix temps, obri la porta al País Basc a renovar el seu Estatut amb valentia. Fins ara els socialistes d’Euskadi s’han mostrat reticents a una reforma estatutària que entre altres coses reconegui, com volen alguns dels seus impulsors, el dret de l’autodeterminació.

L’acord subscrit també recull que el PSOE acordarà «prèviament» amb el PNB les mesures fiscalsque el Govern vulgui portar a terme, una espècie de «salvaguarda», en paraules d’Ortuzar.

Notícies relacionades

El líder del PNB, que ha comparegut en roda de premsa després de la firma de l’acord ha demanat als socialistes «voluntat política i ment oberta» per buscar l’encaix de «dues realitats» que reivindiquen un «caràcter d’identitat nacional pròpia» i ha demanat que aquesta reclamació tingui una «traducció política». 

Després del pacte, els sis diputats penebistes seran, després de Podem, els primers en donar el «sí» als socialistes perquè Sánchez sigui investit com a president en els pròxims dies, previsiblement el dia 5.