AUDIÈNCIA NACIONAL

El jutge del 'cas Pujol' amplia la seva investigació al port de Tarragona

De la Mata requereix a l'autoritat portuària actes i expedients sobre una adjudicació a una empresa

Un informe policial vincula aquesta concessió amb un pagament a Jordi Pujol Ferrusola

zentauroepp32134484 jordi pujol ferrusola190109191632

zentauroepp32134484 jordi pujol ferrusola190109191632 / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata està ampliant la investigació del ‘cas Pujol’ al port de Tarragona i, en concret, a l’adjudicació a l’empresa Euroenergo España SL d’un parc d’emmagatzemament de productes petrolífers i el presumpte pagament d’una comissió a Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l’expresident de la Generalitat. A principis de desembre, el magistrat, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, va requerir al secretari del consell d’administració del’autoritat portuària l’acta de la reunió feta el setembre de 1998 en la qual es va atorgar la concessió a l’esmentada empresa, qui va votar a favor i qui en contra de l’adjudicació, i la còpia dels informes tècnics obrants a l’expedient, concretant els noms dels que els subscriuen, segons la providència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

L’agost del 2016, el togat va rebre un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) en què assegurava que Pujol júnior havia rebut en un dels seus comptes a Andorra 9.045.000 pessetes (54.351 euros) el 27 d’octubre de 1998 a través de l’espanyol d’origen ucraïnès Igor Mozgovoy Morzgova, administrador de l’empresa Euroenergo, perquè la seva firma aconseguís l’adjudicació de les instal·lacions. Els investigadors també han seguit el rastre d’un altre pagament de 35,3 milions de pessetes d’Euroenergo a una constructora. El complex compta amb 18 dipòsits i tres atracadors.

Els agents precisaven que «l’única finalitat de la transferència ordenada per Mozgovoy» van ser «concessions administratives a què optava alport de Tarragona», utilitzant per a això qui ocupava llavors el lloc director portuari, Lluís Badia Chancho, exsenador de CiU i exdiputat al Parlament, amb qui Pujol júnior tenia una estreta relació.

La intervenció del president

Notícies relacionades

La concessió d’aquest parc d’emmagatzemament en la planta d’hidrocarburs va ser concedida el 8 de setembre de 1998 a Euroenergo en detriment de Repsol Petroli i CLS Terquimsa. Els investigadors afirmen que en aquesta resolució hi ha una referència a la intervenció «directa» de Badía, que «realitza la proposta definitiva d’adjudicació». Per això el jutge De la Mata ha reclamat ara no només l’acta d’aquella reunió, sinó tot l’expedient i fins i tot quina va ser la proposta realitzada pel director del port al consell d’administració, amb expressió del seu nom.

Després de la filtració de l’informe de l’UDEF, Badía va negar haver pressionat perquè Euroenergo s’emportés la concessió. «La decisió d’adjudicar una concessió a una empresa la pren de forma col·legiada el consell d’administració del port, on també està representat Ports de l’Estat. Jo no podia intercedir-hi de cap manera. És una decisió tècnica», va recalcar. El setembre del 2017, Igor Mozgovoy va assegurar davant del jutge que va fer aquesta transferència perquè l’hi va recomanar un dels seus assessors, però que no sabia qui era el destinatari, segons les fonts consultades al seu dia pels mitjans de comunicació.