CORRUPCIÓ.CAT

Segona imputació judicial contra el secretari de l'Esport de la Generalitat

Una querella de la Generalitat contra un extreballador del Canal Olímpic es gira en contra de Gerard Figueras

Una de les empreses beneficiàries d'una adjudicació a dit està vinculada al finançament de CDC

zentauroepp51208866 pol gerard figueras191224133748

zentauroepp51208866 pol gerard figueras191224133748 / David Zorrakino

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat va presentar al maig una querella contra un extreballador del Canal Olímpic de Catalunya, a Castelldefels, que ara s’ha girat en contra d’un alt càrrec del Govern. La jutge de Gavà que la tramita ha citat a declarar el 5 de març del 2020 com a imputat el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, per presumptes irregularitats en la contractació de serveis per al torneig de classificació de piragüisme per als Jocs Olímpics de la Joventut de Buenos Aires el 2018, prova que es va celebrar al Canal Olímpic. Una de les empreses adjudicatàries sota sospita va ser Hispart, estretament vinculada alfinançament il·legal de CDC.

És la segona imputació en pocs mesos contra Figueras. El 12 de novembre, la Guàrdia Civil va procedir a la seva detenció per presumpta desviació de fons públics de la Secretària General de l’Esport a fundacions de l’òrbita sobiranista i de CDC. En aquesta trama figura l’empresa pública Equacat, que gestiona el Canal Olímpic. L’alt càrrec, que està en llibertat, va negar l’acusació al Parlament.

Desviació de diners

Un dels pilars d’aquesta investigació sobre presumpta desviació de diners dirigida pel jutge de Barcelona Joaquín Aguirre és la denúncia que va presentar a mitjans del 2018 davant de la Policia Nacional l’extreballador del Canal Olímpic, a la qual la Generalitat va respondre mesos després, el maig del 2019, amb una querella contra ell per diversos delictes. En aquesta denúncia prèvia, l’exempleat va afirmar que fons dirigits a l’esport haurien pogut anar, a través de la fundació CatMón, al PDECat. El partit ho nega.

Un jutjat de Gavà es va fer càrrec de la querella de la Generalitat contra l’extreballador, que va declarar que ell no va cometre cap irregularitat i que va seguir sempre les instruccions de Figueras en la gestió delscontractes per al torneig de piragüisme. Per això, la jutge ha imputat ara el secretari de l’Esport.

Entre el 12 i el 15 d’abril del 2018 es va celebrar al Canal Olímpic el classificatori de piragüisme per als Jocs de la Joventut de Buenos Aires. Hi van participar més de 300 palistes, de 15 i 16 anys, de més de 60 països. En la querella contra l’exempleat, la Generalitat li atribueixl’incompliment de «manera sistemàtica» de les ordres per a la contractació dels serveis per a aquestes proves.

Contractes trossejats

Notícies relacionades

En concret, l’Administració catalana va detectar el fraccionament de contractes per evitar un procediment d’adjudicació obert. L’extreballador afirma que no es va reunir amb aquestes empreses i que les instruccions els venien donades. Altres empleats també van apuntar Figueras com l’últim responsable.

Una de les firmes beneficiàries de contractes a dit és Hispart, de l’empresari Joan Manuel Parracondemnat pel finançament il·legal de CDC a través del Palau de la Música i que ha confessat a l’Audiència Nacional, en el marc del ‘cas 3%’ haver cobrat treballs realitzats al partit en la campanya electoral del 2010 al Parlament, a través de factures girades a una productora audiovisial que va treballar per a TV-3.