INFORME A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Jordi Pujol va defraudar 885.000 euros, però es lliura de pagar per prescripció

L'Agència Tributària confirma que l'expresident era el propietari de la fortuna familiar a Andorra

Hisenda considera que, almenys, dos fills més de l'exmandatari no van pagar tots els impostos

zentauroepp6943982 barcelona 11092007 bcn montilla entrega las medallas de oro 190727185253

zentauroepp6943982 barcelona 11092007 bcn montilla entrega las medallas de oro 190727185253 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

L’Agència Tributàriaha arribat a la conclusió que l’expresident de la Generalitat,Jordi Pujol Soley, va deixar de pagar a Hisenda 885.651,45 euros per la seva fortuna oculta a Andorra. L’Oficina Nacional per a la Investigació del Frau (ONIF)ha presentat a l’Audiència Nacional l’«informe definitiu» sobre l’exdirigent de CDC, al qual ha tingut accés EL PERÓDICO, en què li atribueix un frau fiscal, tot i que precisa que està prescrit, ja que data de l’exercici del 2000, i, per tant, no ha de fer front al pagament de cap sanció.

Hisenda remarca que la investigació del ‘cas Pujol’ ha acreditat la vinculació de l’exmandatari català amb un dipòsit bancari a la Banca Reig d’Andorra. En concret, l’identificat com a AND 63810, va ser obert el 21 de setembre de 2000 i cancel·lat el 30 de desembre de 2010. El contracte d’obertura d’aquest compte està subscrit pel seu titular únic, Jordi Pujol Ferrusola, el fill de l’expresident, que el mateix dia va realitzar l’únic moviment d’abonament: l’ingrés en efectiu per import de 307 milions de pessetes.

No obstant, assenyala l’informe, consta una carta del 21 de setembre del 2000 subscrita per Jordi Pujol Ferrusola en què manifesta que és titular del compte, tot i que amb caràcter fiduciari, no tenint cap dret de propietat sobre els béns dipositats, que corresponen al seu pare, Jordi Pujol Soley. A més, en un foli de «paper comú» amb la capçalera de l’expresident, aquest reconeix que és el propietari d’aquest compte i declara que en cas de defunció tot passi a la seva dona, Marta Ferrusola.

L’Agència Tributària incideix que aquest compte destaca perquè en la resta de Jordi Pujol Ferrusol a Andorra es reflecteix un continu flux de capitals d’entrada i sortida, amb «procedència de posicions financeres» a diversos països. El compte AND63810 només presenta aquest ingrés de 307 milions de pessetes i «periòdiques imposicions a termini fix» que, al seu venciment, són renovades. Hi ha una única excepció: una inversió en un fons d’inversions anomenat Dynamic Fund Eur el maig del 2007.

Els fills i l’exnora

L’ONIF ha remès uns altres dos informes «definitius». Un de relatiu a Jordi Pujol Ferrusola i a la seva exdona, Mercè Gironés, i un altre sobre un altre dels fills de l’expresident, Josep Pujol Ferrusola. En el primer d’aquests, s’analitzen els negocis del primogènit de Pujol Soley i de les seves empreses, així com les inversions en una terminal del port del Rosario (Argentina), a l’abocador de Cruïlles (Girona) a través d’empreses interposades, presumptes préstecs ficticis al seu favor per part d’un ciutadà mexicà i operacions econòmiques amb una societat anònima constituïda a Panamà.

Notícies relacionades

En total, segons Hisenda, des del 2003 al 2010 i el 2012, Pujol Ferrusola va defraudar més de 8,3 milions d’euros, tot i que els primers quatre exercicis estan prescrits a efectes penals. La seva exdona, Mercè Gironés, va deixar de pagar entre el 2004 i el 2010 i el 2012 una mica més de dos milions d’euros. Els tres primers anys, estan prescrits.

Un altre dels informes finals entregats a l’Audiència Nacional es refereix a un altre dels fills de l’expresident, Josep Pujol Ferrusola. El 2009, hauria d’haver pagat 401.190 euros a Hisenda, però es tracta d’un exercici prescrit. Respecte al 2010, la quota deixada d’ingressar ascendeix a 344.000 euros, per la qual cosa podria existir delicte fiscal. L’Agència Tributària precisa que si bé Josep Pujol va presentar el novembre del 2012 una regularització especial, «l’esmentada declaració ha de reputar-se no veraç i inexacta» perquè omet l’ingrés en efectiu de 933.000 euros des d’un compte bancari d’Andorra.  La policia també ha entregat al jutge una anàlisi sobre els comptes a Andorra de Marta Ferrusola i els seus fills Marta Jr., Pere, Oriol i Mireia, així com d’una sèrie de fundacions vinculats a aquests.