ESTRATÈGIES ELECTORALS

Feijóo vol ser pal de paller

El president de Galícia ha demanat l'abstenció del PP a Madrid per guanyar-se l'electorat de centre i d'esquerres a les autonòmiques, però tem haver-li deixat massa espai a Vox

zentauroepp43879872 graf4685  santiago de compostela  21 06 2018   el presidente191223100130

zentauroepp43879872 graf4685 santiago de compostela 21 06 2018 el presidente191223100130 / Xoan Rey

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Fa just un any, quan Vox va entrar al Parlament andalús amb 12 escons, Alberto Núñez Feijóo (PP), president de la Xunta, es va vantar: «¡Aquest fenomen electoral no té cabuda a Galícia!». I és cert que el partit d’ultradreta no va treure cap diputat alCongrésni en les generals d’abril ni en les de novembre, però Feijóo ja no és tan optimista. Aquests dies, en privat, el líder conservador creu que ell mateix, amb la seva estratègia, ha deixat massa espai a la força d’ultradreta. ¿Es veu pactant amb Vox si ho necessita per retenir el Govern? Al seu equip no contesten, perquè de fet Feijóo no ha aclarit ni tan sols si es presentarà a les pròximes autonòmiques, que se celebraran al llarg de l’any que ve.

Després dels comicis del 10-N, el dirigent gallec ha reclamat en diverses ocasions que el PP hauria de col·laborar en la investidura del candidat delPSOE,PedroSánchez, perquè pugui ser reelegit sense necessitat de l’abstenció dels independentistes d’ERC. La seva petició no concorda amb la línia marcada pel seu cap de files aMadrid,PabloCasado, que ha descartat aquesta opció de manera rotunda, però tant un com l’altre han justificat en petit comitè que aquest missatge era més per a laciutadania gallegaque per a l’espanyola.

Feijóo aspira a ser elpal de paller de Galícia. Com en el seu moment Jordi Pujol amb CiU a Catalunya, el polític d’Ourense vol continuar jugant al centre i exhibint un galleguisme moderat, pescant vots també en l’electorat menys escorat del PSOE. «I fins i tot delBNG», s’atreveix a dir un membre de la cúpula del PP a Madrid que considera que el president de la Xunta juga de vegades fins i tot a aparèixer com un «pseudonacionalista».

Durant aquest 2019 en el qual Vox ha anat creixent elecció a elecció i menjant terreny al PP, Feijóo s’ha despatxat amb durs qualificatius contra els de Santiago Abascal. Els ha dit «falangistes», els ha acusat d’estar «al servei del PSOE» i es va burlar al diari ‘ABC’ de les amistats internacionals de la formació d’ultradreta: «Si a mi la nit electoral em truquen per felicitar-me la senyora [MarineLe Pen i el senyor [MatteoSalvini, em preocuparia».

Mesures «de l’esquerra» 

Notícies relacionades

Fins fa poc, també Vox ha mostrat poca volença pel perfil de Feijóo. Alguns dirigents del partit radical a Madrid asseguraven que no facilitaran en cap cas la seva investidura si necessiten els seus escons, per considerar que durant els seus mandats ha aplicat les mesures contra la violència masclista i les polítiques lingüístiques «de l’esquerra». La Xunta té una secretaria general d’Igualtat que depèn de Vicepresidència, que impulsa múltiples mecanismes per acabar amb la xacra de la violència sexista. Quant a la llengua, el dirigent del PP es va carregar la discriminació positiva que rebia el gallec respecte al castellà –llengües que conviuen al 50% en l’educació pública– des del Govern del PSOE i el BNG.

Aquests últims dies, no obstant, han sortit les primeres frases contemporitzadores del partit d’ultradreta. El número dos,Javier Ortega Smith, ha ofert al PP els vots de Vox si els necessiten en les pròximes autonòmiques per seguir en l’Executiu. Fonts de la direcció radical donen per fet que Feijóo tornarà a presentar-se, perquè té l’al·licient de plantar-los cara, però que no aconseguirà treure la seva quarta majoria absoluta consecutiva. Si fos així, els d’Abascal estan disposats a replicar a Galícia la fórmula d’altres comunitats en què van facilitar la investidura dels candidats del PP, però no van entrar al Govern.