Una altra carambola per dividir el Grup Mixt al Congrés

JxCat, Més País, Compromís, CC, NC, Teruel Existe, BNG i PRC intenten crear un grup de 15 diputats

La Mesa de la Cambra baixa es reunirà dilluns que ve per estudiar la proposta i decidir si l'aprova

undefined51197793 grupo mixto baldobi oramas191219182619

undefined51197793 grupo mixto baldobi oramas191219182619 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les negociacions per investir Pedro Sánchez, la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras o la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la qual suspèn el president de la Generalitat, Quim Torra, tenen segrestada l’actualitat política. No obstant, alCongrés dels Diputats segueixen les converses als passadissos per intentar posar en marxa la nova legislatura que sembla que arrencarà en les pròximes setmanes. Un element imprescindible per al bon funcionament de la Cambra baixa és la configuració dels grups. En això estan els 20 diputats dels més de 10 partits diferents que intenten evitar un grup mixt multitudinari, ineficient i poc operatiu. 

Els problemes que comportaria que més d’una desena de formacions haguessin de compartir recursos i temps en les sessions parlamentàries, ha portat als diputats de Junts per Catalunya (7), Més País (2), Coalició Canària (1), Nova les Canàries (1), Compromís (1), Bloc Nacionalista Gallec (1), Teruel Existe (1) i Partit Regionalista Càntabre (1), a presentar, aquest divendres, davant de la Mesa del Congrés el grup parlamentari Plural, format per 15 diputats. 

Amb aquest moviment, els polítics esperen el vistiplau de l’òrgan que coordina el funcionament de la Cambra baixa al complir una de les condicions per crear un grup: no ser menys de 15 parlamentaris. Les altres dues vies que permet el reglament del Congrés –ser més de cinc diputats però haver obtingut el 15% dels vots en totes les circumscripcions en les quals es van presentar o el 5% dels recolzaments a nivell nacional– també es van intentar però la Mesa les va rebutjar

Final de la maniobra

No obstant, la maniobra que planegen no acaba amb la conformació d’aquest grup Plural–nom que es llegiria igual en català, en valencià o en gallec. El següent pas seria, de conformitat amb el reglament, que alguns dels diputats tornessin al grup mixt, on només serien els representants de Navarra Suma (2), de Foro (1) i de la CUP (2). Amb aquest moviment es reequilibrarien els dos grups, permetent un repartiment més proporcional de temps i recursos. 

Sembla que la discussió continua estant en qui marxarà d’aquest grup Plural per tornar al mixt. Sobre la taula hi ha dues possibilitats: la sortida de JxCat –que deixaria a set partits en el Plural– o la tornada al mixt de Coalició CanàriaNova Canàries, el PRC Teruel Existe. Aquest segon escenari donaria ales ala iniciativa que els postconvergents van intentar amb Més País, Compromís i BNG i que no va tirar endavant perquè no arribaven al mínim de vots necessaris. 

Sigui quina sigui la decisió que al final prenguin, no serà fins al febrer que es podran efectuar aquests canvis, ja que les normes del Congrés detallen que s’han de realitzar al començament de cada període de sessions (els períodes van de febrer a juliol i de setembre a desembre). Això podria dificultar el repartiment de temps en la sessió d’investidura que, s’espera, sigui abans que comenci el mes més curt de l’any. 

Posada en marxa 

Notícies relacionades

Els partits van presentar a última hora d’aquest dijous la seva proposta. Serà dilluns que ve quan es reunirà la Mesa del Congrés per estudiar-la i decidir si l’accepta o no. De moment, els lletrats de la Cambra baixa ja han donat el vistiplau a aquesta configuració.  

Poder tenir tancada la constitució dels grups és de vital importància per poder començar amb el repartiment de seients a l’hemicicle. Una nova baralla del funcionament parlamentari que encara està per arribar.