El Congrés dels Diputats rebutja la conformació de tres grups mixtos

Ni el grup Múltiple (JxCat, Més País, Compromís i BNG) ni el d'Espanya Plural (UPN, TE, PRC i CC) tiren endavant

Els 21 diputats del mixt tenen fins al pròxim dia 20 per presentar noves propostes de grup

abertran46159224 graf2621  madrid  06 12 2018   vista general del hemiciclo d181218084633

abertran46159224 graf2621 madrid 06 12 2018 vista general del hemiciclo d181218084633 / Zipi

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Mesa del Congrés ha rebutjat les proposta de diverses formacions polítiques per constituir dos grups parlamentaris més per alleugerir el grup mixt de la Cambra baixa que actualment està format per més de 20 diputats. Ni el grup Múltiple (JxCatMés PaísCompromís BNG) ni el grup Espanya Plural (Unió del Poble Navarrès, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria i Coalició Canària) seran una realitat en l’actual legislatura després que la Mesa, l’òrgan encarregat de dirigir el funcionament de la Cambra, hagi decidit rebutjar les dues peticions. 

Amb 21 diputats de més de 10 partits diferents, el grup Mixt del Congrés s’ha convertit en un dels principals assumptes del començament d’aquesta legislatura. Davant de la ineficàcia d’un grup en què els seus integrants s’hauran de dividir el temps en les intervencions a l’hemicicle, diversos partits han intentat constituir grups propis. 

Grup Múltiple

JxCatMés PaísCompromís i BNG van presentar dimecres passat un escrit davant de la Mesa per conformar el grup parlamentari Múltiple. Els dotze diputats van al·legar ostentar més del cinc per cent dels vots en les eleccions del 10-N, un dels escenaris possibles per poder crear un grup.

No obstant, la proposta no ha sigut aprovada a causa que Més País va incloure en els càlculs els vots que va obtenir en les 18 circumscripcions on es va presentar. Un error que ha assenyalat la Mesa, ja que només es té en compte les províncies on es va obtenir representació –en el seu cas només Madrid–. Així, la Mesa ha al·legat que el conjunt de les formacions d’aquest grup només arriba al 4,8% dels vots, no arribant al mínim requerit. 

Grup Espanya Plural

D’altra banda, cinc diputats més van acordar conformar un altre grup, aquest de caràcter regional, amb el nom d’Espanya Plural. Els integrants serien els diputatsd’Unió del Poble Navarrès (UPN), Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Coalició Canària. En el seu cas, afirmaven que compleixen els requisits de ser cinc parlamentaris i haver superat el llindar del 15% en totes les circumscripcions on es presenten.

Notícies relacionades

No obstant, la Mesa del Congrés tampoc ha acceptat aquest plantejament. El problema ha sigut que Coalició Canària, que es va presentar en aliança als comicis amb Nova Canàries (NC), sí que va superar el 15% a Tenerife –on Ana Oramas encapçalava la papereta, però no va obtenir aquesta xifra a Las Palmas, on el cap de llista era el diputat de NC, Pedro Quevedo

De moment, tots aquests partits més la CUP, Fòrum Astúries i Nova Canàries es mantindran en un grup mixt multitudinari. Tot i així, la Mesa de la Cambra baixa ha ampliat el termini per presentar propostes per conformar grups fins al dia 20 de desembre. 

Temes:

Congrés