A L'ESPERA DEL DICTAMEN DE LA MESA

JxCat acorda formar grup al Congrés amb Més País, Compromís i BNG

Els partits petits a la Cambra baixa es divideixen en tres grups parlamentaris

Els postconvergents s'alien amb CC al Senat per tenir grup propi

zentauroepp51325863 la portavoz del grupo junts per catalunya en el congreso de 191211173635

zentauroepp51325863 la portavoz del grupo junts per catalunya en el congreso de 191211173635 / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’arribada de nombrosos partits d’àmbit regionalista a les Corts ha deixat un hemicicle alSenat i al Congrés molt fragmentat. La presència de més de 15 partits a les Cambres ja ha tingut les seves primeres conseqüències en el treball del dia a dia: la constitució dels grups parlamentaris. Polítics de diverses ideologies i formacions s’han aliat per construir nous equips que els evitessin caure en un grup amb múltiples partits.

Just així, el Grup Parlamentari Múltiple, és com han decidit anomenar la seva aliança els diputats de JxCat, Més País, Compromís i BNG. A l’espera que la Mesa del Congrés accepti aquesta proposta que han presentat aquest dimecres, aquests dotze congressistes que acumulen el 5,09% dels vots, sortirien d’un grup mixt que inicialment tenia 21 diputatsLaura Borràs (JxCat) serà la portaveu d’aquest grup i Íñigo Errejón (Més País), el portaveu adjunt. No obstant, fonts de Més País ja han avançat que estan «junts en el grup però no barrejats» i que això respon a la «normalitat parlamentària».

A més, cinc diputats més han acordat formar un altre grup, aquest de caracter regional, amb el nom Espanya Plural. Els integrants serien els diputatsd’Unió del Poble Navarrès (UPN), Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Coalició Canària. En el seu cas, afirmen que compleixen els requisits perquè tots superen el llindar del 15% en les seves circumscripcions. 

Quedaria el grup mixt només per als dos diputats de la CUP, el de Fòrum Astúries i el de Nova Canàries. Així, al Congrés hi hauria un total d’11 grups: ElPSOE, elPPVoxUnides Podem (amb les confluències d’En Comú Podem i Galícia en Comú), ERCCs –malgrat la caiguda de 57 a 10 diputats–, el PNBEH Bildu i els tres sortits del mixt. 

El Senat i els set grups

Notícies relacionades

A la Cambra alta també han fet caramboles per constituir els grups i evitar caure en el mixt. Els senadors de Junts per Catalunya (JxCAT) i Coalició Canària (CC) s’han aliat per formar un nou grup per al qual han necessitat l’ajuda d’ERC per arribar als 10 parlamentaris necessaris. A més, Ciutadans, amb nou senadors també tindrà grup gràcies que el PP els n’ha cedit un més.

També s’ha repetit la coalició Esquerra Confederal que es va formar en l’anterior legislatura i que aglutinaEndavant AndalusiaMés MadridEn Comú PodemCompromísMés per Mallorca i Geroa Bai. Així, en el grup mixt queden 9 diputats. Terol Existeix (dos senadors), UPN,l’Agrupació Socialista de La Gomera (ASG), el Partit Aragonès Regionalista (PAR) i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) han intentat aconseguir recolzament de socialistes i populars per crear el seu propi grup. No obstant, les dues formacions han rebutjat recolzar aquesta idea ja que significaria deixarVox  només en el grup mixt, amb els avantatges que comporta.