catalunya

Aragonès: «Junqueras torna»

Els republicans demanen la «llibertat immediata» del seu líder i la nul·litat del judici del Suprem després de la resolució del TJUE

aragones / periodico

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Agencias

ERC ha demanat aquest dijous la «nul·litat del judici i la llibertat immediata» del secretari general del partit, Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó per un delicte de sedició i malversació. Els republicans fan aquesta demanda després que aquest dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) hagi dictat que l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC hauria d’haver sigut reconegut com a eurodiputat des de la proclamació oficial dels resultats de les eleccions al Parlament europeu del maig passat i gaudir d’immunitat «des d’aquell mateix moment». En paraules del líder extramurs republicà i vicepresident del Govern, Pere Aragonès: «Oriol [Junqueras] torna».

Junqueras ha escrit en aquesta xarxa social per remarcar que la justícia «ha arribat des d’Europa». «Persistir com ho hem fet nosaltres», ha indicat.

Aragonès ha comparegut amb tot el grup parlamentari d’ERC i amb els consellers del partit al Parlament. «És una victòria històrica de Junqueras. S’han vulnerat els seus drets i els de tots els electors que ho van votar. Des d’avui, qualsevol mala pràctica d’un Estat no anul·larà la voluntat popular», ha etzibat.

Per a Aragonès, la sentència revela que «Junqueras ha d’estar en llibertat per anar al Parlament Europeu i emplenar la tramitació per accedir al seu escó». Davant d’això, ha anunciat que ERC exigirà la llibertat de Junqueras. «Recordem el deure de col·laboració dels estats amb la justícia», ha dit amb referència al paper que pugui tenir ara el Tribunal Suprem.

Així mateix, segons el líder extramurs d’ERC, el veredicte del TJUE habilita tambéCarles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats. «Estem convençuts que l’Estat, que sempre exigeix el compliment i el respecte a les sentències, acatarà i complirà el que ha dit avui el TJUE. Seria molt estrany que l’Estat fos desobedient al tribunal», va apuntar Aragonès, a mig camí entre el sarcasme i la pulla.

D’altra banda, com va publicar aquest diari dilluns passat, el vicepresident ha garantit que la sentència del TJUE no afectarà les negociacions amb el PSOE a compte de la investidura de Pedro Sánchez. «És que nosaltres no estem negociant una investidura, estem buscant la manera d’establir les bases per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya», ha resolt.

També des de Twitter, el diputat Gabriel Rufián ha reaccionat a la decisió de la justícia europea:

La resolució respon a les qüestions prejudicials plantejades pel Tribunal Suprem a petició dels advocats de Junqueras, que van demanar aquesta consulta en un recurs de súplica contra la decisió de l’alt tribunal de no donar-li permís per anar a acatar la Constitució davant de la Junta Electoral Central (JEC) i així accedir a la condició plena d’eurodiputat.

Puigdemont: «Encara queden jutges a Europa»

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont també ha demanat la «llibertat immediata» per a Junqueras. «Encara queden jutges a Europa. Llibertat immediata per a Junqueras. El TJUE defensa els mateixos criteris que hem defensat contra el Parlament Europeu i les autoritats espanyoles, que han intentat alterar el funcionament de la democràcia europea», ha afirmat.

A més, en el precís moment en què el TJUE llegia la seva resolució, el president Quim Torra entrava ràpidament al seu despatx del Parlament i també el vicepresident de la Cambra, Josep Costa. Immediatament s’han fet evidents les mostres d’eufòria a Junts per Catalunya i el conjunt dels sobiranistes, segons informa Fidel Masreal. 

Notícies relacionades

Torra no ha amagat la seva notable satisfacció al tornar al ple de la Cambra. I pocs minuts després els diputats sobiranistes s’han aixecat i han cridat «¡Llibertat, llibertat!» exhibint alguna petita pancarta mentre intervenia el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco, que ha respost parlant d’independentisme «totalitari» i assegurant que la resolució del TJUE «no afecta la condemna del senyor Junqueras, que és un criminal condemnat per sedició». En aquest moment s’han produït escridassades.

Pocs minuts després, enmig de l’eufòria i abraçades, els diputats de JxCat, amb Torra al capdavant, s’han reunit al seu despatx del grup per mantenir una reunió amb els advocats i establir una connexió amb Brussel·les.