El Suprem investigarà Borràs per corrupció

L'alt tribunal designa un instructor que haurà de decidir si es tramita el suplicatori per poder interrogar la diputada de Junts per Catalunya

La Sala considera imprescincible investigar també la persona beneficiada de la fragmentació de contractes

zentauroepp48501820 laura borras rueda prensa190606121447

zentauroepp48501820 laura borras rueda prensa190606121447 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Segona del Tribunal Suprem ha fet seval’exposició raonada enviada pel Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona contra la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, i ha procedit a obrir-li un procediment per investigar la fragmentació de contractes per beneficiar un amic, l’informàtic Isaías Herrero, que va dur a terme mentre va ser al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre gener de 2013 i el mateix mes de 2018. 

Amb el demolidor informe dela fiscalia del Tribunal Suprem era pràcticament impossible que la Sala d’Admissió, presidida pel president de la Sala Segona, Manuel Marchena, no obrís un procediment per investigar Borràs pels delictes de prevaricació, frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental.

En la seva interlocutòria, el Suprem afirma que Borràs i Herrero «mantenien una relació personal d’amistat», per la qual, mentre la dirigent va ser al capdavant de l’ILC, es van posar d’acord per al «fraccionament de contractes de prestació de serveis informàtics efectivament prestats, reflectint imports i conceptes inventats, sempre en quanties inferiors a 18.000 euros».

Així evitaven «el procediment administratiu pertinent» amb «treballs que suposaven la programació informàtica del portal d’internet de l’ILC» durant més de quatre anys per acudir a l’adjudicació directa, «amb la intenció d’afavorir-lo personalment, directament o a través de les entitats rere les quals s’ocultava». El total adjudicat a Herrero, que també investigarà el Suprem, va ascendir a 259.863 euros.

Múltiples indicis

Entre els indicis contra Borràs figuren correus electrònics seus en els quals explica a Herrero com ha de presentar diversos pressupostos per poder resultar adjudicatari, perquè els diners, segons ella indicava, estaven reservats per a ell.

En una conversa de novembre del 2017 amb el seu soci Marc Gómez se’l sent dir: «Amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la cooperativa, i facturo uns trapis per allà». En la xerrada es permet fins i tot augurar un futur encara més prometedor, si ella arriba a ser ministra de Cultura.

En mans de l’instructor

Notícies relacionades

El magistrat designat instructor del procediment penal és Eduardo de Porres, que haurà de proposar a la Sala tramitar el corresponent suplicatori al Congrés per poder interrogar-la com a imputada. Últimament, el costum és renunciar a aquesta prerrogativa i comparèixer voluntàriament.

També li correspondrà determinar si Isaías Herrero ha de ser investigat junt amb Borràs al Suprem, tot i que no sigui aforat. La Sala d’admissió considera «inescindible la connexió inicialment apreciable entre la conducta que s’atribueix a aquesta persona i la que s’imputa a la diputada», però li deixa l’última paraula a ell, «en vista del resultat de la investigació». Precisament aquest dimarts, EL PERIÓDICO ha revelat que Herrero ha sigut condemnat a cinc anys de presó per narcotràfic.