CONGRÉS DEL PSC

Ábalos demana a ERC que no perdi l'oportunitat per al diàleg

Iceta planteja una «àmplia coalició» amb els que apostin per la «negociació i el pacte»

El ministre reclama als republicans no trencar l'acord d'investidura amb les seves condicions

zentauroepp51386974 barcelona 15 12 2019     pol tica  el ministro abalosjunto a191215141122

zentauroepp51386974 barcelona 15 12 2019 pol tica el ministro abalosjunto a191215141122 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC i Pedro Sánchez no han estat al final del congrés del PSC, però la investidura ha sobrevolat aquesta cita. José Luis Ábalos, ministre de Foment, ha avisat els republicans que potser no hi haurà cap altra oportunitat per al diàleg, paraula en què ha tornat a insistir Miquel Iceta. Aquest ha sigut un dels conceptes que més s’ha repetit al congrés més plàcid des que és primer secretari. Després de ser reelegit sense oposició, al conclave tot s’ha aprovat per unanimitat o amplíssima majoria. De fet només hi ha hagut un vot contrari en el total de totes les consultes. Amb el partit cohesionat, el conclave ha servit de rampa de llançament per a la seva candidatura a la Generalitat a la qual espera arribar al capdavant d’una «àmplia coalició» amb els partits que apostin pel «diàleg, la negociació i el pacte» .

«Si no s’aprofita aquesta oportunitat, la tesi del diàleg es trencarà», ha advertit Ábalos a ERC. «No sé si hi haurà altres moments. Hem de prendre decisions importants abans que es frustrin». El secretari d’organització del PSOE ha avisat que la investidura és el «primer pas per abordar el procés de diàleg o debat». «Entossudir-se a posar condicions sobre el previ és absurd. Arrenquem ja si volem ja encarar aquest problema tan complex», ha comentat una de les peces claus per a la negociació.

«Diàleg entre els que pensem diferent», ha reivindicat Iceta, agraint la presència de Ferran Bel, de JxCat. «Treballem amb ells per fer un país millor». El líder del PSC ha tornat a reclamar deixar enrere la confrontació per avançar en la cooperació. «El que hem aconseguit al PSC, ara ho volem per a Catalunya», ha sentenciat abans d’insistir que vol ser el pròxim president de la Generalitat. La seva recepta passa per «tendir ponts dins de Catalunya i amb la resta d’Espanya (...). Un millor finançament en una Espanya federal on Catalunya se senti còmoda i protagonista».

Notícies relacionades

El PSC havia endurit en els últims mesos el discurs contra l’independentisme per buscar el vot d’un Cs en caiguda. En aquesta línia es llegia que la ponència política del congrés abordés dues de les obsessions taronges, TV-3 i la immersió, tot i que aquesta última hagi sigut matisada finalment. Veus del PSC qüestionaven que l’estratègia de centrar-se a la frontera electoral taronja pugui ser efectiva. No només perquè en les últimes generals els principals beneficiats de la caiguda d’Albert Rivera  van ser Vox i el PP. Sinó perquè tot i que Inés Arrimadas va aconseguir imposar-se en les últimes catalanes no li va servir de res. Els nacionalistes han sigut sempre majoria al Parlament i si el PSC vol tornar a estar al Consell de Govern hauria de ser de la mà d’ERC. Un horitzó, el de la reedició d’un tripartit, que sembla de moment molt llunyà. Els republicans (a diferència de JxCat o Cs) no han enviat cap representant al conclave per no alimentar suspicàcies sobre la investidura de Pedro Sánchez.  

Iceta ha plantejat aquest diumenge que li agradaria governar amb una «àmplia coalició» amb els partits que apostin pel «diàleg, la negociació i el pacte» per resoldre el conflicte. Més enllà de la política d’aliances que intentin trencar els blocs, el desplegament territorial és una de les prioritats que es marca el partit perquè el seu creixement dels últims comicis no s’estanqui. «No guanyarem a Catalunya si no guanyem en el territori. Visca Catalunya, visca el PSC i visca el vot rural», ha clamat en l’última jornada del congrés el diputat Òscar Ordeig. Onze dels 16 membres del grup parlamentari tenen cartera pròpia en la nova però continuista executivaCom va avançar aquest diari, el primer secretari ha mantingut la gran majoria de noms i replicat el joc d’equilibris en la direcció, amb algun retoc. A excepció de Nuria Marín (nova presidenta honorífica) i Antonio Balmón (responsable d’Acció Institucional), la resta d’alcaldes que continuen ocuparan secretaries nacionals.