19 set 2020

Anar al contingut

CONGRÉS DELS SOCIALISTES CATALANS

El PSC matisa la seva actitud sobre la immersió

Incorpora en la seva ponència que el català ha de continuar sent vehicular però manté l'aposta per flexibilitzar el model lingüístic

Acusa part de l'independentisme de voler marginar el castellà i el nacionalisme espanyol de negar el plurilingüisme per interessos electorals

Roger Pascual

El PSC matisa la seva actitud sobre la immersió

Andreu Dalmau

La immersió lingüística s’havia convertit en el tema estrella d’un congrés del PSC absolutament plàcid. Era el punt que més esmenes havia generat en la ponència política. Amb l’objecte de mantenir el consens que ja es va demostrar en la primera jornada del conclave socialista (en el qual l’informe de gestió i la ratificació de Miquel Iceta s’han aprovat per unanimitat), el text definitiu de la ponència congressual defensa que el català continuarà sent vehicular i que només es busca «flexibilitzar» la immersió lingüística.

La decisió d’obrir el meló de la immersió lingüística era el tema que més polèmica havia generat en la prèvia del conclave. Tot i que des de l’executiva socialista es digués que anava en la línia de la proposta fallida del conseller Josep Bargalló, aparcada després de les crítiques dels partidaris del manifest koiné, havia rebut atacs de Quim Torra i de sectors de l’independentisme que consideraven que era un atac al català. 

«No qüestionem el català com a llengua vehicular», va dir dimecres Esther Niubó al Parlament, en què els socialistes no van recolzar dues proposicions llei del PP i Cs decidides a modificar llei d’educació de Catalunya per posar fi a la immersió lingüística en català. Això sí, va assenyalar que calia «revisar» el model perquè aquest tema no fos «tabú».

Aquest és l’esperit que s’ha traslladat a la ponència, que especifica que el català ha de ser vehicular, però que s’ha de flexibilitzar i modernitzar el model d’immersió lingüística per adaptar-lo a la realitat sociolingüística de cada centre. S’acusa de trencar els consensos als nacionalismes, tant al català com a l’espanyol, cridant a la no confrontació entre els que aposten pel monolingüisme (acusant «el Govern i part de l’independentisme de provar de marginar el castellà») i els que neguen el plurilingüisme per «instrumentalitzar electoralment el debat». «La millor opció per assegurar la igualtat d’oportunitats és l’evolució cap a un model plurilingüe mantenint el català al centre de gravetat del sistema educatiu», sentencia. 

Per deixar més clara la posició en aquest delicat assumpte, aquest diumenge es votarà una resolució de quatre pàgines sobre aquest punt, i que explicita que la proposta va en la línia de la fallida del conseller Bargalló. S’espera que tant aquesta resolució com dues més que es sotmetran aquest diumenge a votació siguin avalades amb la mateixa unanimitat que l’informe de gestió i la ratificació del primer secretari, per llançar el missatge de cohesió en el congrés dissenyat per ser el de la consolidació d’Iceta i del PSC com l’alternativa de govern per a «el país enfrontat, sense rumb i dividit que han deixat en herència» les presidències d’Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra.