CONGRÉS DELS SOCIALISTES CATALANS

Calvo i Iceta defensen el diàleg després dels atacs de Page i Lambán

«¿A qui li estranya que dialoguem? S'ho ha de fer mirar», afirma la vicepresidenta

El líder del PSC ha sigut reelegit per unanimitat primer secretari del partit

zentauroepp51370885 i d  la vicepresidenta en funciones  carmen calvo  y el prim191214125915

zentauroepp51370885 i d la vicepresidenta en funciones carmen calvo y el prim191214125915 / David Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A base de ballar Miquel Iceta va aconseguir que el PSC no s’enfonsés a la campanya de les catalanes el 2015. Aquest dissabte ha tornat a ballar després de ser ratificat per unanimitat com a primer secretari dels socialistes catalans. Ho ha fet al ritme de ‘Got to be real’, una cançó que sona en un capítol de ‘Sexo en Nueva York’ amb què ha volgut fer una metàfora sobre el que ha viscut dins el partit des que va assumir el lideratge. El 2014 va assumir la direcció d’un partit dividit pel dret a decidir, que alguns creien que estava desnonat i que seria devorat pels comuns d’Ada Colau, però ha ressorgit electoralment i ara aspira a ser l’alternativa de govern a Catalunya fent bandera del diàleg. Carmen Calvo i Iceta han aixecat ben alt aquest emblema davant els atacs dels presidents d’Aragó i Castella-la Manxa, Javier Lambán i Emiliano García Page.

«Quan les persones ensopeguen i cauen tornen a aixecar-se», ha sentenciat després d’evocar aquest episodi en què una de les protagonistes cau durant una desfilada de moda. A la desfilada de personalitats d’aquest dissabte al Palau de Congressos destacava amb llum pròpia la vicepresidenta del govern espanyol. Hi havia molt interès per escoltar Carmen Calvo al congrés del PSC. Sobretot després de la picabaralla de divendres entre Iceta amb Lambán i Page. Un enfrontament que va recordar al conflicte obert dins el PSOE per la investidura de Mariano Rajoy i que contrasta amb la cohesió interna que viu el PSC. Després que el líder català els retragués públicament a TVE les crítiques a la negociació amb ERC, aquests es van regirar, l’aragonès va arribar a acusar-lo de «supremacisme». 

Meritxell Batet n’havia fet una referència indirecta durant l’obertura del congrés divendres, a l’evocar la cèlebre frase de Giulio Andreotti que a la vida hi ha «amics íntims, amics, coneguts, adversaris, enemics, enemics mortals i... companys de partit». Però a Calvo se l’ha entès amb molta més claredat. «¿A qui li estranya que dialoguem? S’ho ha de fer mirar», ha afirmat la vicepresidenta, defensant l’aposta del PSC pel diàleg. «No esperem menys a la resta d’Espanya ni la resta dels socialistes espanyols, al PSOE». Tant ella com Iceta han reclamat el diàleg i la negociació per trobar solucions «raonables» al conflicte català, dins del marc de la legalitat, i que el líder del PSC ha contraposat a les «solucions màgiques» de l’independentisme. «No volem la independència, sinó més i millor Catalunya», ha dit, i ha insistit en la recepta que va desplegar a la jornada inaugural. 

«Estimar i defensar Catalunya no implica estar contra Espanya ni al revés tampoc, però alguns pretenen una bombolla que no és real. La gent estima Catalunya com és, amb la seva llengua i els seus costums i la seva autonomia forta», ha assenyalat Calvo.

Notícies relacionades

La llengua ha sigut el tema estrella de la ponència congressual. El punt que obria el meló de la immersió lingüística que més esmenes i controvèrsia havia generat. Amb l’objecte de mantenir l’esperit de consens del conclave socialista, el text definitiu matisa que el català continuarà sent vehicular i que només es busca «flexibilitzar» i modernitzar el model d’immersió lingüística (concepte que no recollia el text original) per adaptar-lo a la realitat sociolingüística de cada centre. I per renovar els consensos que, destaquen, han sigut trencats pels nacionalismes, tant el català com l’espanyol, cridant a la no-confrontació entre els que aposten pel monolingüisme (com els partidaris del manifest koiné) i els que neguen el plurilingüisme.

Per deixar-ho més clar, diumenge es votarà una resolució de quatre pàgines sobre aquest punt, que s’espera que pugui ser avalada per unanimitat o per àmplia majoria (com es van recolzar aquest dissabte els documents de les cinc comissions, amb un sol vot en contra en total), per llançar el missatge de cohesió en el congrés. Una cita dissenyada per ser la de la consolidació d’Iceta i del PSC com l’alternativa de govern per a «el país enfrontat, sense rumb i dividit que han deixat en herència» les presidènciesd’Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra.