Cap a la investidura

Sánchez torna a l'esperit de Pedralbes per seduir ERC

El candidat fa servir la fórmula «seguretat jurídica» i no cita el terme Constitució

La negociació amb ERC comença a crear fractures internes entre els socialistes

undefined51241336 madrid  06 12 2019    politica   acto de conmemoraci n del d191206135436

undefined51241336 madrid 06 12 2019 politica acto de conmemoraci n del d191206135436 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez continua aferrat a l’esperança d’una investidura abans de final d’any. Sap bé que el context és endimoniat, però com les negociacions amb ERC avancen, està determinat a posar tot el que està de la seva part per aconseguir l’acord quan abans millor, després de vuit mesos encallat en un ‘impasse’ exasperant. En aquest afany, el president recupera el seu to més dialogant amb un llenguatge que per als independentistes suposa una conquista. En un moment tan sensible, en què cada coma importa, el president en funcions va utilitzar aquest divendres el concepte de «seguretat jurídica» en lloc d’esmentar expressament el terme Constitució. És la mateixa retòrica que es va fer servir en la declaració de Pedralbes,declaració de Pedralbes firmada amb Quim Torra a Barcelona ara fa un any. Ara, en els dos costats admeten que aquestes paraules són una picada d’ullet significativa, que arriba a l’avantsala de la trucada pendent entre Sánchez i Torra, eldimarts. L’intent d’acostament es veu enfosquit per les crítiques que alguns líders territorials del PSOE assenyalen des de fa dies i que aquest divendres van portar a un agre encreuament de retrets entre el líder del PSC, Miquel Iceta, i els presidents d’Aragó i Castella-la Manxa, Javier Lambán i Emiliano García Page. El primer secretari dels socialistes catalans va retreure a tots dos les seves paraules sobre la negociació i aquests li van contestar dient-li «supremacista».

La «frustració»

En el llenguatge negociador, les paraules de Sánchez es van interpretar de forma inequívoca a Madrid i Barcelona. «El diàleg ha de ser el mètode per resoldre conflictes polítics com el que es viu ara mateix, i el marc ha de ser la seguretat jurídica que emana de les lleis democràtiques que tenim», va defensar en roda de premsa des de Brussel·les, després d’assistir a un Consell Europeu que li deixa, segons va explicar, una sensació de «frustració». No va res a la velocitat que ell desitjaria, expliquen els seus col·laboradors: els grans assumptes europeus es mouen a un ritme desesperant i la investidura s’acaricia, però tampoc arriba. La fórmula és rellevant perquè en tot el període negociador Sánchez ha fet referència expressa a la Constitució. El pacte «serà públic i constitucional»,serà públic i constitucional» havia afirmat.

Malgrat aquest to dialogant, Sánchez va retreure a Torra que resti pes a la trucada que s’ha compromès ha fer-li, dimarts. «Em crida l’atenció que qui reclama diàleg critiqui el diàleg», va assenyalar. Segons la Generalitat, l’agenda de Torra és lliure aquell dia a les vuit del matí. La Moncloa no ha donat per tancada la cita encara.

El malestar intern

Notícies relacionades

No és l’únic front obert. Aquest divendres, en una entrevista a TVE, Iceta va qualificar d’«inoportunes» i «impròpies» d’un president autonòmic les paraules de Lambán i Page, que en els últims dies s’havien queixat de la falta d’informació sobre les negociacions amb ERC. El mandatari aragonès havia qualificat els republicans d’«indesitjables». El manxec havia dit que no volia «vaselina» com a regal de Reis, amb referència que el pacte podria arribar en aquestes dates.

Lambán i Page es van regirar contra les paraules d’Iceta, en unes declaracions creuades que no es veien en el PSOE des que Sánchez va tornar al lideratge del partit després de derrotarSusana Díaz i Patxi López en les primàries del 2017. «El supremacisme, per desgràcia, està fent estralls a Catalunya. Jo creia que negar-nos el dret a opinar als altres era una cosa pròpia dels independentistes catalans, exclusivament seu», va dir Lambán. «Sobre Espanya parlem tots els espanyols i tot el PSOE», va respondre Page, qui va retreure a Iceta que no el defensi «davant tant insult i atac» que rep de l’independentisme. No es va quedar allà. Va recordar que el mateix Sánchez, abans d’arribar a la Moncloa, havia utilitzat paraules més dures davant el separatisme català. Paraules com «xenòfob» per referir-se a Torra. «Jo no he dit xenòfob a Torra. Hi ha qui ho ha fet i no he vist protestar gens ni mica el company Iceta», va concloure Page.