CONGRÉS DELS SOCIALISTES CATALANS

Iceta demana un autogovern «més sòlid i millor finançament» per a Catalunya

El líder del PSC s'erigeix en l'«alternativa coherent» a Torra en l'obertura del congrés del partit

«Hem tornat més forts i més decidits que mai», sentencia

undefined51364785 grafcat8908  barcelona  13 12 2019   el secretario general d191213202411

undefined51364785 grafcat8908 barcelona 13 12 2019 el secretario general d191213202411 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Han sigut tres anys, però sembla que hagi passat una eternitat des del 2016. Moltíssimes coses han passat des d’aleshores a Catalunya. Tot i que han sigut anys molt convulsos políticament, a nivell intern el PSC s’ha mantingut cohesionat. Miquel Iceta ha celebrat que no afloressin antigues divisions en el trienni transcorregut entre l’últim congrés i el que ha començat aquest divendres a Barcelona. El líder socialista, que afronta el seu conclave més plàcid i de consolidació com a primer secretari, ha tret pit i s’ha erigit en l’«alternativa coherent» al Govern de Quim Torra, que passa per un autogovern «més sòlid i millor finançament» per a Catalunya.   

«Hem sabut navegar en aigües tempestuoses. No només hem preservat el que teníem, sinó que ho hem eixamplat. Consolidada la segona posició ens queda només aspirar a la primera», ha assenyalat en una hora d’informe de gestió. Iceta, que ha criticat que els independentistes «fessin caure de forma temerària i equivocada el govern» de Pedro Sánchez, confia que no repeteixin ara el mateix error i que ERC permeti amb l’abstenció el govern de coalició amb Unides Podem

Tot i que Sánchez no acudirà a la clausura del congrés, Iceta li ha enviat un missatge: «Que sàpiga que ens té darrere, al costat, on faci falta. Per Catalunya, per Espanya, pel socialisme i pel diàleg». Després de destacar la seva «sintonia profunda», ha reivindicat la Declaració de Barcelona, que tots dos van subscriure fa dos anys, i la de Granada com a fulls de ruta federalistes. Dues fites que Iceta va haver de reclamar que tornessin a ser en el programa electoral socialista en les últimes generals. «El nostre problema no és de tenir més competències, sinó que se’ns respectin les que tenim i participació en els mecanismes de l’Estat per incidir en decisions d’Estat», ha asseverat després de demanar «un autogovern més sòlid i millor finançament». «Les quatre erres, Pere [Navarro]», ha dit dirigint-se a la fórmula que plantejava el seu predecessor en el càrrec el 2012: reconeixement, regles, representació i recursos. 

Notícies relacionades

En el seu afany de recosir la societat catalana ha deixat clar que el seu partit «si ha d’arriscar per recosir, arriscarà. ’Ho tornarem a fer’». Un bon exemple que no li tremolarà el pols ha sigut l’enfrontament que ha tingut aquest divendres amb els presidents d’Aragó i Castella-la Manxa, Javier Lambán i Emiliano García Page. Després que els retragués a TVE públicament les crítiques a la negociació amb ERC, aquests s’han regirat, il’aragonès ha arribat a acusar-lo de «supremacisme». No ha sigut l’única polèmica per una entrevista d’Iceta. A Catalunya Ràdio, després d’avalar que hi pogués haver una taula de negociació entre governs, ha comentat que el president espanyol havia cridat el català. Després que Torra i Puigdemont neguessin aquest extrem, el líder del PSC ha rectificat, assenyalant que es tractava d’un malentès.

En la seva intervenció congressual ha fet referència als dos temes estrella de la ponència política: La immersió lingüística («l’objectiu no és la lluita de llengües, sinó la convivència) i la pluralitat a TV3 («que molta més gent que no és independentista pugui veure-la sense estirar-se els cabells»). I ha enaltitSalvador Illa i Eva Granados, figures de la seva estreta confiança als quals reforça en una executiva continuista amb l’equip amb què ha posat fi a la travessia del desert electoral. El seu repte ara és tornar a governar a la Generalitat. «Hi ha esperances, no ens resignem a un mal govern. Som l’alternativa coherent. Potser no havíem marxat, ens havíem distret. Hem tornat més forts i més decidits que mai».