per prescripció dels delictes

L'etarra fugida Natividad Jáuregui demana arxivar les seves causes pendents a Espanya

Es tracta de dos atemptats a Bilbao el 1981: l'assassinat de l'agent Francisco Francés i un tiroteig a dos vehicles policials

30/11/2015 Sede de la Audiencia Nacional de la calle Génova

30/11/2015 Sede de la Audiencia Nacional de la calle Génova / EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La defensa de l’etarra fugida a Bèlgica Natividad Jáuregui ha sol·licitat el sobreseïment de les actuacions que se segueixen contra ella a l’Audiència Nacional per diverses causes pendents, ja que al·lega que els presumptes delictes que se li imputen ja han prescrit.

Es tracta concretament de l’assassinat del policia nacional Francisco Francés i el metrallament de dos vehicles policials en el qual hi va haver diversos ferits greus –els dos atemptats ocorreguts a Bilbao el 1981–.

Fa més de 30 anys que l’etarra, que era membre del comando Biscaia d’ETA en plena època de plom, està escapada d’Espanya.

Tal com exposa la defensa en un dels seus escrits, l’obertura de diligències en altres jutjats de l’Audiència Nacional per causes relacionades amb el comando al qual pertanyia Jáuregui no hauria interromput el termini de prescripció respecte a l’etarra, com tampoc haurien influït les ordres europees de detenció i entrega lliurades des d’Espanya.

Detenció d’Echániz

Les diligències en altres jutjats es refereixen a les obertes després de la detenció el 1993 de Sebastián Echániz, que va prestar declaració en seu policial i judicial i va implicar altres membres del comando en causes com la de l’assassinat de Francés.

No obstant, la defensa de Jáuregui opina que les actuacions d’altres jutjats centrals són alienes unes de les altres i han de considerar-se «de mer tràmit», per la qual cosa no es presenten, al seu judici, les circumstàncies que hagin de motivar una interrupció del termini de prescripció.

«Han transcorregut més de 20 anys des dels fets ocorreguts el 1981 fins al 29 de juny del 2015, en què es dicta acta reobrint les actuacions, sense que s’hagi produït anteriorment capactuació judicial respecte de la meva defensada que interrompi el còmput de la prescripció, per la qual cosa es presentaria l’esmentada causa d’extinció de la responsabilitat penal», explica l’escrit referit a l’assassinat del policia nacional.

No obstant, ni la fiscalia ni l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que exerceix l’acusació popular, estan d’acord i han informat en contra de la prescripció de les actuacions contra l’etarra fugida.

L’AVT recorda que un criteri per considerar la possible prescripció de delictes com els d’un atemptat d’ETA «és si realment es pot considerar que l’Estat hagi renunciat a la seva voluntat de perseguir els esmentats delictes en el temps transcorregut». No obstant, l’Audiència Nacional  no hi ha renunciat, tal com proven els diferents processaments contra Jáuregui.

La Sala Penal ja ha fixat data per estudiar la seva reclamació de prescripció, concretament la de la causa pel metrallament contra els vehicles policials: serà el 16 de desembre.

Un altre assassinat el 1981

A més de l’atemptat contra el policia nacional Francisco Francés i el metrallament que va provocar diversos ferits, l’etarra està processada a l’Audiència Nacional per l’assassinat del tinent coronel Ramón Romeo Rotaeche quan sortia de missa a la Basílica de Begoña a Bilbao, també el 1981.

D’aquest últim crim, la defensa no ha presentat, de moment, escrit al·legant prescripció.

Jáuregui fa vida des de fa més de 30 anys a Bèlgica, on s’ha casat amb un advocat i gestiona un càtering. Podria ser cridada a declarar, però per a això la justícia belga que l’ha estat emparant tots aquests anys ha d’acceptar la petició espanyola.

La justícia belga mai ha atès les reclamacions des d’Espanya pels seus delictes de sang pendents, i això malgrat que la Comissió Europea mai ha posat el sistema judicial espanyol sota sospita de falta de garanties.

A més de Jáuregui, en l’assassinat del policia nacional Francisco Francés està processat un altre etarra, Enrique Letona, per a qui la seva defensa també demana el sobreseïment per prescripció, però a més per «cosa jutjada», ja que també se li ha proposat jutjar per pertinença a banda armada, delicte pel qual ja va ser condemnat el 1994.

Europa Press

Temes:

TRIALS

Notícies relacionades

POLICE

CRIME, LAW & JUSTICE