Grup Múltiple i Espanya Plural

Els lletrats del Congrés no avalen cap de les fórmules plantejades per dividir el Grup Mixt

La decisió final quedarà en mans de la Mesa del Congrés, que aquest divendres té prevista una reunió

zentauroepp51342425 barcelona 12 12 2019 sociedad barcelona casitas de la calle 191212200743

zentauroepp51342425 barcelona 12 12 2019 sociedad barcelona casitas de la calle 191212200743 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els lletrats del Congrés no avalen cap dels dos grups parlamentaris plantejats per dividir el Grup Mixt, ni el Múltiple que han presentat JxCat, Més País, Compromís i BNG, ni el d’Espanya Plural impulsat per UPN, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Terol Existeix. En els dos casos, els serveis jurídics de la Cambra argumenten que no es compleixen els requisits.

El reglament estableix que tots els partits que tinguin 15 o més escons podran constituir grup parlamentari, requisit que compleixen el PSOE, el PP, Vox i Unides Podem i les seves confluències. Hi ha una segona via per constituir grup propi: superar els cinc diputats més el 5% dels vots a tot el país, cas de Ciutadans, o bé el 15% en totes les circumscripcions en les quals un es presenta, com passa amb el PNB, ERC i Bildu, que compta amb grup propi per primera vegada.

En aquest context, els diputats d’Unió del Poble Navarrès (UPN) –que són els de la coalició Navarra Suma–, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Coalició Canària (CC) i Terol Existeix es van aliar per constituir el grup d’Espanya Plural al·legant que sumen cinc escons i que tots junts superen el 15% en les seves respectives circumscripcions.

No obstant, els lletrats no recolzen aquesta fórmula, perquè incompleix el reglament. D’una banda, l’informe recorda que la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, no es va presentar en solitari, sinó en coalició amb Nova Canàries, i l’aliança no va arribar al 15% dels vots a l’arxipèlag. I de l’altra, qüestiona que UPN integri un grup separat dels que tenen els seus socis de Navarra Suma: el PP i Ciutadans.

No compleixen els requisits

Notícies relacionades

Per la seva banda, JxCat es va aliar amb Més País, Compromís i BNG per formar l’anomenat Grup Parlamentari Múltiple argumentant que, entre tots, superen el mínim de cinc diputats i el llindar del 5% nacional. Però els lletrats, segons les aquestes fonts, no avalen aquestes dades i esgrimeixen xifres de la Junta Electoral Central que els deixen en el 4,9%.

La decisió final quedarà en mans de la Mesa del Congrés, que aquest divendres té prevista una reunió. No es descarta que el tema quedi obert perquè els afectats puguin presentar al·legacions abans que la decisió sigui ferma.