Sánchez avisa a Torra que sense investidura no hi haurà fons

El candidat trucarà al president en segon lloc, després de parlar amb Urkullu

El Govern considera el contacte amb la Generalitat una «normalització necessària»

undefined51342639 graf7962  bruselas  b lgica   12 12 2019   el presidente del191212154211

undefined51342639 graf7962 bruselas b lgica 12 12 2019 el presidente del191212154211 / Horst Wagner

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Les trucades entre Pedro Sánchez i Quim Torra van camí de convertir-se en un termòmetre que reflecteix  la temperatura de la crisi territorial i la voluntat des de Madrid per afrontar el problema o defugir-lo, segons el context polític. A les portes d’una investidura sense data, pendent que l’ala radical de l’independentisme alleugereixi la pressió sobre ERC perquè els republicans puguin abstenir-se, l’Executiu considera ara que el contacte entre els presidents és indispensable, «una normalització necessària per poder avançar en la solució al problema», indiquen fonts governamentals. I no és només rellevant en termes diplomàtics, insisteixen. Sinó en el pragmàtic. Si el mandatari català va desinflar aquest dijous les expectatives al considerar que aquesta trucada seria buida de contingut, Sánchez va sortir a defensar-la immediatament. I va enviar un avís cristal·lí: totes les inversions pendents a Catalunya, i assumptes substantius per a les arques de la Generalitat com el finançament autonòmic depenen que la investidura tiri endavant i el nou govern es posi en marxa. L’abrupte final de la legislatura, al febrer, va suposar quedar-se sense una mica més de 2.000 milions d’euros.  2.000 milions I aquesta xifra, opinen a l’Executiu, bé val una trucada.

Sánchez no ha revelat quan marcarà el número de Torra, però ja és segur que no serà abans de la setmana que ve. Primer es reunirà, dilluns, amb els líders del PP i Cs, Pablo Casado i Inés Arrimadas. No espera canvis de posició. I el temps que ERC necessita per metabolitzar l’acord d’investidura va passant. Parlarà amb els dirigents territorials en funció de l’antiguitat per la qual van ser aprovats els seus respectius estatuts d’autonomia. Això implica que el primer serà el ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu; el segon, Torra, i el tercer, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.

En plenes negociacions amb el partit d’Oriol Junqueras, Sánchez necessita que els independentistes més hiperventilats rebaixin les seves crítiques als republicans per aplanar les converses. I restablir el contacte amb Torra té molt a veure amb un gest de reconciliació amb el president, a qui el cap del Govern no agafa el telèfon des de la sentència del procés, el 14 d’octubre, perquè va considerar que no havia condemnat clarament la violència de radicals als carrers catalans.

Apressat per les cotilles d’ERC, Sánchez es va afanyar aquest dijous a rebatre a Torra l’argument que la trucada seria només protocol·lària, no de fons. Des de Brussel·les, on assisteix al Consell Europeu, va revelar el missatge que vol traslladar-li. A saber: és«urgent»que a Madrid es posi en marxa un govern a ple rendiment perquè es puguin abordar els assumptes pendents que afecten els catalans. Va esmentar les grans reivindicacions territorials. La reforma del finançament autonòmic, les inversions, la sanitat i els traspassos de les Rodalies ferroviàries. No va comprometre partides concretes, però va deixar l’encàrrec. Més enllà de la controvertida taula de negociació entre Govern i Generalitat que reclamen els independentistes, Sánchez va recordar tot el que l’Estat té paralitzat a Catalunya per l’absència d’un Executiu en plenes funcions des de fa vuit mesos.

Compromès en els Pressupostos

Notícies relacionades

A la retina hi ha els 2.051 milions d’euros que la Generalitat no va poder percebre perquè JxCat i ERC van tombar el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), una cosa que va precipitarl’avanç electoral del mes d’abril. Tot i que postconvergents i republicans sempre al·leguen que Sánchez va utilitzar el fracàs dels comptes públics com a excusa perquè ja havia decidit cridar a les urnes, el cert és que Catalunya no va poder percebre aquesta injecció. A aquesta xifra s’han de sumar els 200 milions d’inversions pendents compromeses en la comissió mixta Estat-Generalitat d’Assumptes Econòmics i els 175 milions per finançar els Mossos d’Esquadra, que continuen encallats.

El traspàs complet de lesRodaliesde l’Estat a la Generalitat és un altre dels assumptes pendents, perquè tot i que es van cedir competències el 2010 va ser un procés incomplet, i aquesta ha sigut un dels cavalls de batalla de l’independentisme. Finalment, Sánchez haurà d’arremangar-se amb l’espinosa renovació del sistema de finançament autonòmic. Quan va arribar a la Moncloa va postergar aquesta remodelació i la va prometre per a la següent legislatura.