ACUSADA DE SEDICIÓ PER L'1-O

La defensa de Ponsatí demana que Sánchez i Rajoy declarin en el procés d'extradició

El jutge escocès fixa una nova vista per al 23 de gener per preparar el judici, que podria començar a la primavera

zentauroepp50896620 ponsati191114125116

zentauroepp50896620 ponsati191114125116 / NEIL HANNA

2
Es llegeix en minuts
Efe

La defensa de l’exconsellera Clara Ponsatí demanarà cridar a declarar el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i l’excap de l’Executiu Mariano Rajoy en el judici d’extradició a Espanya, que la requereix pel referèndum de l’1-O. El jutge Nigel Ross ha acordat amb els representants de Ponsatí i de la fiscalia espanyola fixar una nova vista per al 23 amb l’objectiu de preparar el judici que es preveu comenci la primavera vinent. L’exconsellera està acusada d’un delicte de sedició, segons l’euroordre emesa pel Tribunal Suprem espanyol.

Després d’una vista preparatòria del judici, celebrada dijous a la cort del Sheriff d’Edimburg i que s’ha allargat durant una hora, Ponsatí i el seu advocat, Aamer Anwar, han comparegut davant dels mitjans. Anwar ha llegit un comunicat en el qual ha anunciat els noms de les persones que proposarà perquè testifiquin en el procés. A més dels dirigents del PSOE i del PP, en la llista figuren la que va ser vicepresidenta del Govern amb Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría; l’exministre d’Exteriors en aquesta etapa, José Manuel García-Margallo; l’exresponsable d’Exteriors socialista Josep Borrell; el titular d’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, i el líder de Vox, Santiago Abascal. 

Acusació «motivada políticament»

«La Clara considera surrealista que sigui acusada de traïció quan el Govern català va executar una llei votada democràticament al Parlament català elegit pel poble català», ha recalcat l’advocat de l’exconsellera, que ha reiterat la seva tesi que la causa contra Ponsatí està «motivada políticament» i que, si fos extradida, no tindria garantit «un judici just».

L’advocat ha assegurat que els processos judicials oberts contra els líders del procés independentista a Catalunya «estan impulsats per la venjança i el menyspreu total i la falta de respecte pel dret internacional i els drets humans». Ha afegit que «sobre aquesta base» el seu equip legal pretén citar els responsables polítics «que tenen unes opinions sobre els judicis polítics dels catalans que són de domini públic».

El 14 de novembre, la justícia escocesa va deixar en llibertat Ponsatídesprés que s’entregués a la Policia d’Edimburg, des d’on va ser transferida al Tribunal del Sheriff, després de la reactivació de l’ordre europea de detenció i entrega per un presumpte delicte de sedició per l’1-O. L’Agència Nacional Contra la Delinqüència del Regne Unit va acceptar tramitar l’euroordre contra la dirigent independentista, després de rebre els aclariments que les autoritats britàniques van sol·licitar al jutge d’instrucció del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Notícies relacionades

El procediment judicial contra Ponsatí va començar el març del 2018 quan el jutge Llarena va emetre la primera euroordre de detenció, que va ser retirada el juliol d’aquell any abans del judici del procés. A inicis del 2018, Ponsatí va tornar Escòcia per reincorporar-se al seu lloc de professora d’Economia de la Universitat de St. Andrews, després de passar uns mesos a Bèlgica amb l’expresident Carles Puigdemont.

Ponsatí va ser consellera d’Educació del Govern de juliol a octubre del 2017, quan va cessar en aplicació de l’article 155 de la Constitució després de la celebració del referèndum de l’1-O.