'CAS GÜRTEL'

L'Audiència Nacional rebutja deixar en llibertat Bárcenas

Insisteix que va ser condemnat a 33 anys de presó i guarda almenys cinc milions a l'estranger

Li indica que el permís nadalenc l'ha de sol·licitar davant del jutge de Vigilància Penitenciària

zentauroepp43522929 madrid 28 05 2018  politica caso g terl   algunos de los con180528111001

zentauroepp43522929 madrid 28 05 2018 politica caso g terl algunos de los con180528111001

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Per a l’Audiència Nacional no ha canviat res respecte a Luis Bárcenas més enllà que ha estat vuit mesos més a la presó. Per això rebutja que hagi de quedar en llibertat provisional mentre la condemna de 33 anys i quatre mesos de presó que li va imposar el tribunal pel‘cas Gürtel’ sigui ferm, després de la seva revisió pel Tribunal Suprem.

En una escarida interlocutòria, la Secció Segona del Penal de l’Audiència Nacional rebutja l’última petició de l’extresorer del PP per quedar lliure abans del Nadal perquè entén que amb la condemna que se li va imposar s’accentua el risc de fuga, sobretot tenint en compte que encara disposa a l’estranger d’un patrimoni d’almenys cinc milions d’euros que podria utilitzar en una fugida. 

La Sala entén que l’única circumstància nova ha sigut el transcurs del pas del temps, «però no és suficient per descartar el risc de fuga, al subsistir els mateixos motius que van ser tinguts en compte en les anteriors resolucions, en particular el risc de fuga, que no es veuria conjurat amb les mesures cautelars de control per braçalet telemàtic i/o compareixença ‘apud acta’ (al jutjat) que sol·licita, per la qual cosa la presó provisional continua sent necessària i proporcionada».

Afegeix, a més, que aquesta possibilitat no queda contrarestada per un «sobrat i acreditat» arrelament familiar, pel fet que estigui casat i tingui un fill, com al·legava l’exsenador del PP, ja que el fill és major d’edat i independent, membre del grup de música Taburete.

Liquidació de pena 

Notícies relacionades

Bárcenas al·legava que ja havia complert tres anys de presó preventiva, 190 dies d’‘apud acta’, més de set anys de retirada de passaport i 80 assistències al judici, cosa que suposa més de sis mesos computables en una eventual liquidació de condemna. 

No obstant, era conscient que probablement la seva petició de sortida de presó no tindria èxit, també va sol·licitar un permís penitenciari per als pròxims dies 24 i 25. L’Audiència, en aquest punt, li recorda que la seva concessió escapa a la seva jurisdicció, ja que a qui corresponen els permisos penitenciaris és al jutge de Vigilància Penitenciària.