LA NOVA LEGISLATURA

Torra i ERC exhibeixen la seva desconfiança sobre la negociació de la investidura

El president i Sabrià intercanvien indirectes durant la sessió de control al Parlament

aragonesok

aragonesok

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

ERC i el president de la Generalitat van utilitzar la sessió de control al Parlament per exhibir la seva desconfiança mútua respecte a les negociacions que mantenen els republicans i el PSOE sobre la investidura de Pedro Sánchez. L’intercanvi que van mantenir el portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià, i Quim Torra va evidenciar que els socis a la Generalitat es vigilen de prop.

Sabrià va defensar la utilitat del diàleg que el seu partit ha emprès amb el PSOE. Va assegurar que l’independentisme «té l’oportunitat històrica d’asseure l’Estat en una taula de negociació que segurament no desitja, però a què està obligat pel resultat electoral». «Fem-ho possible, fem que es moguin. Si no es mou res, ERC dirà que no rotundament» a la investidura, va afegir.

També va dir que les converses han de servir per acostar «els objectius» que persegueix l’independentisme: «Diàleg i possibilitat d’exercir l’autodeterminació». De moment, va afirmar, el PSOE «ja ha reconegut el conflicte» polític, i «ara falta que ho faci amb la bilateralitat i amb les garanties».

Missatges a JxCat

Però el portaveu d’ERC també va llançar diversos missatges a JxCat. Per exemple, quan va assegurar que l’independentisme «ha de saber sumar, i no fer-se tremolar uns a altres amb moviments curtterministes». I quan es va acomiadar deixant una pregunta en l’aire perquè la respongués Torra: «Hem de fer possible el que sembla impossible, perquè això és fer política, president, ¿no?».

Notícies relacionades

El president de la Generalitat va aclarir des del principi que volia expressar «l’opinió del Govern», on conviuen consellers de JxCat i ERC. Va dedicar la seva intervenció a remarcar algunes de les exigències que l’Executiu català va fer públiques després de conèixer-se la sentència del procés, com la defensa de l’autodeterminació i l’amnistia i la necessitat que hi hagi una «mediació internacional». «Aquest és el marc en el qual hem de treballar», va recordar els seus socis, que ja acumulen tres reunions oficials amb el PSOE i altres diverses d’extraoficials.

Encara més: Torra va llançar un avís a navegants quan va assegurar que està «segur» que «tots» els que van recolzar aquesta posició «faran honor a aquest compromís». El president també va reiterar la «necessitat que hi hagi un diàleg entre presidents», és a dir, entre ell i Pedro Sánchez.