la sentència del procés

JxCat arremet contra ERC i exigeix el tercer grau per als presos

La formació republicana preveu que els serà concedit el segon grau i, per tant, no contempla que surtin abans de Nadal

Una de les possibilitats que es contempla és atorgar als dirigents independentistes el mateix règim que a Oriol Pujol

45628550 59

45628550 59 / GABRIEL BOUYS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Junts per Catalunya (JxCat) ha arremès contra ERC després de conèixer-se que republicans no contemplen que els líders independentistes empresonats surtin abans de Nadal i que poden encara continuar a la presó uns mesos. La formació republicana preveu que la Secretaria de Serveis Penitenciaris de la Generalitat classifiqui els presos vinculats a Esquerra (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell) amb el segon grau penitenciari, que comporta continuar encara empresonat uns mesos.

Posteriorment, han explicat les mateixes fonts, es treballarà per aconseguir que se’ls apliqui el règim penitenciari que marca l’article 100.2, que és el mateix que se li va donar a Oriol Pujol. Es tracta d’un grau de semillibertat que permet al pres sortir a treballar o a fer un voluntariat entre setmana, però dormint sempre a la presó. Així, segons aquests paràmetres, els polítics presos per la sentència del procés no sortiran de la presó fins molt després de Nadal.

No obstant, el partit preveu recórrer el segon grau ja que es considera que se’ls hauria de concedir el tercer grau, que marca una semillibertat més àmplia (dormir a la presó entre setmana i caps de setmana a casa).  Des d’ERC s’ha precisat que no és habitual atorgar directament aquest tercer grau en condemnes llargues, com és el cas dels dirigents independentistes, als quals es van imposar penes de 9 a 13 anys de presó, més inhabilitació.

La resposta d’altres d’empresonats

Aquesta reflexió per part d’ERC ha provocat una reacció contundent per part de la defensa dels polítics de JxCat empresonats. L’advocat Jordi Pina ha puntualitzat que, segons la seva opinió, s’ha de classificar d’entrada en tercer grau Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, i ha recordat que és la Secretaria de Mesures Alternatives de la Conselleria de Justícia, en mans d’ERC, la que té la «decisió final» sobre aquest assumpte. El lletrat ha remès a la premsa un comunicat en el qual «lamenta» les informacions que «pretenen justificar i normalitzar» la classificació dels interns en segon grau penitenciari. 

La junta de tractament de les presons de Lledoners, Mas Enric i Puig de les Basses proposaran aquesta setmana el règim de classificació dels reclusos, decisió que la Secretaria de Serveis Penitenciaris té dos mesos de termini per ratificar.

El defensor dels presos de JxCat assegura tenir el «ferm convenciment» que la classificació dels seus clients hauria de ser el tercer grau, tenint en compte les seves «circumstàncies personals»: entorn social, la possibilitat de trobar feina, la n perillositat en la mesura que no van actuar amb violència, la no existència de risc de  reincidència i no existint, en aquest cas, responsabilitat civil per cobrir

«Aquesta defensa i els meus clients en les últimes setmanes han mantingut un escrupolós respecte per la tasca dels professionals dels centres penitenciaris que han d’emetre els preceptius informes», afegeix la defensa, que es queixa de les informacions que han circulat sobre la classificació penitenciària dels dirigents independentistes.

Notícies relacionades

Hores abans d’aquest comunicat, ERC havia realitzat una reunió amb mitjans de comunicació en què l’advocada que s’encarregarà d’aquests tràmits va afirmar que, segons la seva experiència professional, la Generalitat s’inclinaria per atorgar el segon grau. Després d’això, segons ha recalcat, començarà a treballar, entregant documentació, perquè la junta de tractament de les presons apliquin l’article 100.2.

La fiscalia té la potestat de recórrer la concessió del segon o tercer grau penitenciari, així com l’aplicació del 100.2, tal com va passar en el cas de Oriol Pujol. El ministeri públic va informar llavors que utilitzar aquest article era un règim obert (tercer grau) encobert.