EL LABERINT CATALÀ

Escenari obert per a Puigdemont

L'entrega de l'expresident està pendent de dos fronts: Bèlgica amb l'euroordre i el TJUE amb la immunitat

Digui el que digui la justícia belga, el Suprem no tornarà a retirar les euroordres i, si és necessari, tramitarà un suplicatori

zentauroepp39980975 barcelona 06 09 2017 politica ple del parlament para aprobar170906205815

zentauroepp39980975 barcelona 06 09 2017 politica ple del parlament para aprobar170906205815 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Tot apunta que aquest mes de desembre serà clau per conèixer el futur, almenys immediat, de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Se sabrà si torna a Espanya voluntàriament, com una persona amb plena llibertat de moviments, o ho fa pres per ser jutjat per la seva responsabilitat en el procés. El partit ara es juga en dos camps independents, però cridats a acabar interactuant: la justícia belga i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).    

Eltribunal de primera instància neerlandòfon de Brussel·les ha convocat per al dia 16 la vista després de la qual decidirà si accedeix a la reclamació espanyola i l’entrega per ser jutjat com a líder del procés o, al contrari, protagonitza un altre revés sonat al Tribunal Suprem, equivalent al que el juliol del 2018 va anar a càrrec de la justícia alemanya, al negar-se a entregar-lo.

Fonts de l’entorn de l’expresident afirmen quela vista s’ajornarà fins que el TJUE es pronunciï sobre la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras, cosa que s’espera per al dia 19, ja que el que disposi per al principal condemnat pel Tribunal Suprem pot tenir repercussió directa en l’expresident. Si no fos així, perquè, per exemple, el tribunal europeu entén que no té sentit pronunciar-se sobre la immunitat de Junqueras, perquè ja va ser condemnat a 13 anys de presó i altres tants d’inhabilitació, les mateixes fonts confien que la justícia belga esperi fins i tot que l’europea resolgui la mateixa demanda de Puigdemont.

Euroordres en vigor

Sigui quina sigui la decisió de la justícia belga, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor del procediment seguit contra el procés, no té cap intenció de retirar de nou les euroordres. Fonts de l’alt tribunal expliquen que tot i que Bèlgica denegués l’entrega, la reclamació contra Puigdemont continuarà vigent en la resta de països europeus i, per descomptat, a Espanya. Això li impediria creuar les fronteres belgues sense risc d’un nou arrest i l’obertura d’un nou procediment judicial per decidir si se l’entrega o no.

L’únic motiu pel qual l’euroordre decauria, almenys temporalment, seria si la decisió del TJUE respecte a Junqueras no s’aparta de l’informe que va fer l’Advocat General de la Unió Europea i declara que els europarlamentaris adquireixen immunitat des del moment que són designats, tot i que no prenguin possessió formal de l’escó.

Per a l’Advocat General, el Suprem hauria d’haver deixat sortir de presó a Junqueras, perquè gaudia d’immunitat des del moment en què va ser elegit. No obstant, afegia que la qüestió prejudicial plantejada pel Suprem deixava de tenir sentit a l’haver sigut ja condemnat. Si, com ocorre quatre de cada cinc vegades, el TJUE segueix el criteri marcat pel lletrat, haurà de donar la raó a Puigdemont i declarar la seva immunitat. Com que va fugir, no va poder ser condemnat, cosa que el convertiria en el veritable beneficiat de la resolució, ja que en el seu cas no es podria entendre que és innecessari pronunciar-se per pèrdua d’objecte.

No anar a Catalunya

Des de l’entorn de l’expresident es descarta que vulgui aprofitar aquesta circumstància per tornar a Espanya, malgrat que no podria ser arrestat des del mateix moment en què el TJUE declarés –si finalment ho fa– que la seva immunitat va començar a comptar a partir que va obtenir prou vots per ser europarlamentari, tot i que no hagi pogut prendre possessió del seu escó.

Per actuar contra ell en aquest cas, el Suprem sol·licitarà el corresponent suplicatori al Parlament europeu perquè autoritzi la seva investigació i posterior judici. Les fonts pròximes a l’expresident català consultades veuen improbable que l’Eurocambra ho concedeixi, perquè, afirmen, només ho fa per delictes perseguibles en tots els Estats membres.

Notícies relacionades

Aquestes fonts, a més, descarten amb vehemència que aprofiti aquesta immunitat per ser elegit de nou president de la Generalitat, perquè consideren que aquest càrrec és incompatible amb ser parlamentari europeu.