GRUPETS EN EL CONGRÉS

El malson de Casado: que Sánchez aconsegueixi el 'sí' de Cs

Tem que, si el pla amb ERC descarrila, el PSOE demani recolzament als taronges i abstenció als populars

Gènova recupera la seva proposta de prioritzar el guanyador amb 50 escons en cas d'arribar a terceres eleccions

casado

casado / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado no es veu «instal·lat en el ’no és no’ a Pedro Sánchez». Fonts de la direcció del PP consideren que està sent generós al proposar pactes d’Estat i ajuda en la governabilitat. La situació de bloqueig de la política espanyola ha centrat la majoria dels grupets que hi ha hagut a la recepció que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha ofert amb motiu del Dia de la Constitució. En la direcció del PP es veuen obligats a repetir els seus arguments per defensar la seva posició, contrària a algunes veus del partit, com les d’Alberto Núñez Feijóo i Esperanza Aguirre, que proposen ajudar el dirigent del PSOE a revalidar el seu càrrec perquè no hagi de pactar amb ERC. No obstant, el líder popular no es «fia» de Sánchez. Aquestes fonts han assenyalat que, en cas que els populars s’abstinguessin, «l’endemà» el president socialista podria «trair» el PP.  Casado creu que Sánchez sempre podria tirar endavant lleis escudant-se en el fet que a la Cambra hi ha una majoria (amb els morats, independentistes, nacionalistes i regionalistes) que l’hi permet. «No ens fiem», insisteixen els membres de la cúpula del partit.  

Notícies relacionades

A Gènova creuen que el candidat del PSOE té avançat el pacte amb Podem i també amb ERC. Ni els morats ni, sobretot, els republicans, apunten, s’han vist mai «en una situació així». Consideren que, mentre «més avança» Sánchez en les seves negociacions amb morats i republicans, «més difícil té la tornada» i demanar-li al PP que s’abstingui. Segons fonts populars, la situació més compromesa per als de Gènova seria que al PSOE (120 diputats), si no li sortís bé el seu pla A amb ERC, busqués Ciutadans i tanqués un acord amb els taronges (10 diputats). Aquesta suma també requeriria l’abstenció del PP (89 diputats més els de Navarra Suma), però els números donen: 130 vots a favor, 91 abstencions i 129 en contra, en una hipotètica negativa total de la resta de la Cambra.  Aquest escenari és l’únic que ara mateix provoca malsons a Casado. La pressió recauria totalment sobre el PP. Ell seria coresponsable d’arribar a unes terceres eleccions. 

En tot cas, si la situació es bloquegés de nou per una o una altra raó, els populars han recuperat una proposta que Casado ja va fer el dia que va guanyar el congrés intern a Soraya Sáenz de Santamaría, el juliol del 2018. En cas que calgui celebrar unes terceres eleccions, els conservadors defensen modificar la llei electoral per prioritzar el partit guanyador. L’actual Constitució permet que el nombre d’escons arribi a 400 (en l’actualitat n’hi ha 350), de manera que no seria necessari canviar la Carta Magna.