Sánchez avança en la investidura i trasllada la negociació a Barcelona

Els equips del PSOE i ERC, en un símptoma molt important, es reuniran dimarts a la capital catalana

El president defensa el «pacte entre diferents» i descarta que hi hagi repetició electoral

undefined51241336 madrid  06 12 2019    politica   acto de conmemoraci n del d191206135436

undefined51241336 madrid 06 12 2019 politica acto de conmemoraci n del d191206135436 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez té fama d’indesxifrable. Endevinar el seu estat anímic resulta molt difícil, perquè el seu rostre, a dures i madures, amb prou feines canvia. Els seus col·laboradors ho reconeixen. Quan se’ls pregunta com està el president, solen contestar: «No et sabria dir, perquè no ho mostra». No obstant, aquest divendres, durant la celebració del 41è aniversari de la Constitució, a escassos dies d’una transcendental reunió amb ERC i que el Rei el cridi a consultes per nomenar-lo candidat a la Moncloa, el líder socialista es va mostrar molt somrient. «Il·lusionat»,va dir ell mateix en conversa informal.

Les peces de la investidura, que després del pacte per a un govern de coalició amb Pablo Iglesias passen pel recolzament del PNB i els minoritaris no independentistes, així com per l’abstenció dels republicans, comencen a encaixar. L’aval del partit d’Oriol Junqueras és de molt la part més complicada d’aquesta equació, però en l’entorn del president en funcions comencen a veure-ho a prop, molt a prop. Tot i així, tampoc volen que se’ls noti gaire. Les paraules de Pedro Sánchez dimecres passat des de Londres, en quèva venir a donar per feta la seva reelecció, van molestar els republicans, i al PSOE no volen que tot es frustri per exhibirsense matisosel seu optimisme.

Així que el seu líder es va limitar a somriure, a descartar la repetició dels comicis –«no hi haurà terceres eleccions», va insistir– i a confirmar que la tercera reunió amb els negociadors d’ERC, dimarts vinent, es farà a Barcelona. El lloc triat té una enorme rellevància. Els republicans fa més d’una setmana que assenyalen en privat que seria un gest de pes que les converses es traslladessin a la capital catalana, si és possible al Parlament, i el fet que els socialistes hagin accedit a aquesta petició implica que l’entesa va per bon camí. Segons els de Junqueras, el canvi d’escenari negociador suposa una «petita victòria». Cap de les dues parts, en qualsevol cas, assegura que el pacte se segelli allà. 

Encara sense data

Sánchez va evitar entrar en el contingut de les converses, que passa per trobar un «instrument» per abordar la crisi a Catalunya, però sí que va deixar clar que els seus negociadors traslladaran dimarts una nova proposta a ERC, que aquesta serà «constitucional» i, si arriba a bon port, es farà «pública». A partir d’aquí, malgrat l’optimisme, ningú s’atreveix a posar data a la investidura. Els socialistes encara veuen possible que el debat se celebri la tercera setmana del mes de desembre, com sempre han defensat, però assumeixen que els de Junqueras tenen menys pressa i que tot pot retardar-se. En principi, fins al gener, però a la Moncloa tampoc es descarta que el ple del Congrés tingui lloc entre Nadal i Cap d’Any. 

Notícies relacionades

«Importa el què i el com; el quan no tant», va dir Sánchez, que poc abans, en la seva intervenció davant de les càmeres, havia defensat un «pacte entre diferents», amb la Constitució com a guia, perquè la llei fonamental, va dir, compta amb les eines necessàries per solucionar la «crisi política i territorial» a Catalunya. En aquest sentit, va dir després, ja relaxat, durant el tradicional còctel al Saló dels Passos Perduts de la Cambra baixa, que esperava que aquesta legislatura servís per «encarrilar la situació» a la comunitat autònoma. «Ens hi hem d’esforçar», va insistir.

De moment, el «nivell de col·laboració i entesa» amb Podem, va dir Sánchez, és «il·lusionant», fins al punt que l’estructura de l’Executiu ja està tancada: els morats tindran una vicepresidència, que ocuparà Iglesias, i entre tres i quatre ministeris. «Cal reconèixer la responsabilitat de Pablo [Iglesias] per assumir contradiccions i governar», va ressaltar el líder socialista, que ha deixat molt enrere el seu to a la passada campanya, fa menys d’un mes, quan qualificava la coalició d’«inviable» i afirmaven que ni ell ni «el 95% dels ciutadans dormirien tranquils» amb Podem a la Moncloa. Ara, en canvi, diu: «He sabut interpretar el que han dit els espanyols en les eleccions».