COMPLIMENT DE LA PENA

Les presons proposaran la setmana que ve el règim penitenciari dels líders del procés

La Secretaria General de Serveis Penitenciaris haurà d'aprovar si se'ls concedeix directament la semillibertat

Altres de les opcions que s'estudien és que se'ls pugui concedir la mateixa mesura que a Oriol Pujol

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL***

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL*** / EFE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les juntes de tractament de les presons de Lledonersel Catllar i Puig de les Basses, on es troben presos els nou dirigents de l’1-O condemnats pel Tribunal Suprem pel procés faran abans del 14 de desembre la proposta per classificar cadascun d’ells en un règim penitenciari, atenent la seva situació personal i penitenciària. Aquesta proposta haurà de ser aprovada després per la Secretaria General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, que té un termini màxim de dos mesos per fer-ho. És a dir, com a màxim, el 14 de febrer.

Fonts penitenciàries han assegurat que aquest dijous (que és el dia que normalment es reuneix la junta de tractament de Lledoners, on estan ingressats set dels nou reclusos) no s’ha abordat aquest assumpte. No obstant, sí que ho hauran de fer la setmana que ve, ja que la junta té un termini màxim de dos mesos des que es dicta la sentència per fer la proposta. És a dir, el Suprem va notificar la sentència el 14 d’octubre i, per tant, aquest període finalitza dissabte 14 de desembre. Després d’això, faltarà el tràmit de la Secretaria General, que haurà d’aprovar la concessió de grau.

A partir d’aquesta classificació, els interns podran disfrutar de permisos (a partir del segon grau i després de complir un quart de la condemna) o de règim penitenciari de semillibertat. Una de les possibilitats és que se’ls apliqui des del primer moment l’anomenat tercer grau penitenciari, que permet al reclús únicament anar a dormir a la presó. Un 40% dels interns sense antecedents el tenen, ja que la llei només exigeix complir la meitat de la condemna per accedir a la semillibertat en cas de delictes especialment greus, com ara terrorisme, pederàstia i crim organitzat, però no en la resta.

Equip tècnic

Notícies relacionades

Un equip integrat per psicòlegs, educadors, treballadors socials i juristes és l’encarregat de proposar la classificació dels interns, per a la qual cosa es valoren factors com la conducta a la presó, els hàbits laborals i el recolzament social i familiar, la falta d’antecedents, l’absència de problemàtica toxicològica, l’antiguitat dels delictes comesos, el pagament de la responsabilitat civil (no existeix en la sentència del procés) o la motivació davant de la rehabilitació.  Si la Secretaria General concedís al final aquest règim obert als líders del procés, la decisió pot ser recorreguda per la fiscalia i seria el Suprem, com a tribunal sentenciador, el que tindria l’última paraula.

No obstant, el segon grau o ordinari també permet flexibilitzar el règim dels presos fins a condicions molt similars a les de la semillibertat, mitjançant dos articles del reglament, el 100.2 –que es va aplicar a l’exdirigent de CDC Oriol Pujol– es va aplicar a l’exdirigent de CDC Oriol Pujol–i el 117, que ha propiciat les sortides d’Iñaki Urdangarin  per dur a terme activitats de voluntariat en una ONG. En aquests dos casos, és la junta de tractament la que els concedeix, tot i que també poden ser recorreguts per la fiscalia, però només davant de l’Audiència de Barcelona. Trobar una ONG per fer voluntariat per part dels presos independentistes facilitaria la seva aplicació.