INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Quatre caps de la Policia Nacional imputats per l'1-O assenyalen qui els va ordenar actuar

Els agents precisen que van rebre les instruccions des del centre de coordinació

Les càrregues, segons la seva versió, les va decidir cadascun dels 'nuclis' d'antiavalots distribuïts per zones

undefined40371554 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 191205203425

undefined40371554 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 191205203425 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quatre inspectors en cap de la Policia Nacionalimputats per les càrregues de l’1-O han afirmat aquest dijous davant el jutge que investiga aquesta actuació que l’ordre d’intervenir per confiscar les urnes als col·legis de votació les va donar el centre de coordinació (CECOR), comandat pel general Diego Pérez de los Cobos, davant la passivitat dels Mossos. Alguns d’aquests agents han assenyalat un comandament amb el nom en clau ‘Mart’. Cada cap de grup dels antidisturbis (els anomenats ‘nuclis’) repartits per la ciutat eren els que decidien, segons aquesta versió, la manera d’executar l’ordre. En els centres en què es van trobar resistència, van carregar, però en d’altres no.

Els quatre inspectors, que només han contestat les preguntes del jutge, del fiscal, de l’Advocacia de l’Estat i dels seus lletrats, han explicat que un o dos dies abans de l’1-O hi va haver un brífing en què es va explicar que rebrien l’ordre d’actuar si no ho feien els Mossos d’Esquadra, una vegada obrissin els centres. I així ho van fer  

Van rebre ordres

L’advocat de l’ajuntament, Robert Sabaté, i la d’Irídia, Anaïs Franquesa, han precisat que en la seva declaració davant el jutge com a imputats els quatre inspectors han explicat que en els brífings duts a terme els dies previs a l’1-O van rebre un llistat dels punts de votació on havien d’intervenir aquest dia quan rebessin l’ordre, en concret a vint-i-un centres del districte de l’Eixample.

Segons els advocats de l’acusació popular, els inspectors han explicat que des de primera hora els diferents equips de la policia nacional ja eren a la seva zona assignada i que poc abans de les 9 hores van rebre l’ordre d’actuar per poder fer un cordó policial i que els agents de paisà es poguessin emportar les urnes i el material per a la votació. Des del centre de coordinació també va sortir l’ordre per als comandaments operatius durant l’1-O de retirar-se dels centres i de no actuar durant la tarda

Gravacions del dispositiu

Notícies relacionades

Els esmentats advocats, en declaracions als mitjans, han denunciat que la Policia Nacional disposa de gravacions de tot l’operatiu policial que no ha facilitat a l’acusació particular, malgrat haver-les sol·licitat. «Això és molt greu, perquè hi ha vuit inspectors en cap imputats i un total de 50 policies investigats», per les càrregues de l’1-O, ha opinat l’advocat de l’ajuntament.

Dilluns que ve 9 de desembre prestaran declaració davant el jutge els altres quatre inspectors en cap que estan sent investigats per la seva actuació durant el referèndum independentista que havia sigut suspès pel Tribunal Constitucional.