LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

Processada l'antiga cúpula d'UGT Andalusia per desviar 40,7 milions en ajuts públics

El jutjat constata l'acord amb diversos proveïdors per «facilitar al sindicat una via de finançament»

zentauroepp26437025 gra279  agost  25 06 2014   la guardia civil ha detenido hoy191204124530

zentauroepp26437025 gra279 agost 25 06 2014 la guardia civil ha detenido hoy191204124530 / MORELL

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El jutjat que investigava des del 2013 les suposades factures falses al sindicat UGT Andalusia ha decidit processar  l’antiga cúpula de l’organització al considerar que s’hauria produït un frau en subvencions per valor de 40,7 milions d’euros. La investigació va permetre determinar l’acord que hi havia amb diverses empreses proveïdores, els responsables de les quals s’asseuran també al banc, perquè li donessin una cobertura documental i comptable «per obtenir fons dedicats a la formació i poder desviar-los al sosteniment de les despeses corrents del sindicat».

La Guàrdia Civil va arribar a assegurar enmig de l’operació policial que va provocar el registre de la seu principal d’UGT a Sevilla i la detenció d’una vintena de treballadors que «el frau era la principal via de finançament del sindicat». I les pràctiques corruptes es van prolongar durant almenys una dècada, segons aquestes fonts policials, tot i que ara el jutjat delimita el període al quinquenni 2009-2013. L’operació va suposar un autèntic terratrèmol en l’organització i que UGT Andalusia quedés en mans d’una gestora temporalment. Ara, el jutjat d’instrucció 9 de Sevilla conclou les investigacions confirmant aquestes sospites i dicta un acte de procediment abreujat perquè les parts formulin el seu escrit d’acusació i es fixi la data de la vista oral.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) van confirmar que el processament afecta 15 persones, a qui atribueix els delictes de falsedat en document mercantil i frau en subvencions. Es tracta del’exvicesecretari d’Organització i exsecretari general del sindicat Francisco Fernández Sevilla; el que va ser secretari general d’Administració d’UGT-A; la secretària de Gestió Econòmica; la responsable del departament de Compres d’UGT-A; i 11 persones més que van actuar com a proveïdors del sindicat a través de les empreses que representaven. Així mateix,s’arxiven  provisionalment les diligències sobre nou investigats més, entre ells el també exsecretari general d’UGT-A, Manuel Pastrana, totpoderós líder de l’organització durant 15 anys i amb una «situació d’incapacitat sobrevinguda». Per a la resta, el jutjat argüeix que no hi ha prou indicis per continuar investigat.

Diners destinats a accions formatives

La interlocutòria carrega durament contra el procedir del sindicat. «S’ha constatat l’existència de procediments concertats entre els responsables d’UGT-A i determinats proveïdors a fi que, d’una forma coordinada, poguessin facilitar al referit sindicat una via de finançament per a la pràctica de les seves actuacions pròpies», assenyala, retraient que els diners destinats a pràctica d’accions formatives amb personal ocupat i desocupat es van acabar utilitzant amb «finalitats diferents».

El jutge desglossa els tres mecanismes utilitzats pel sindicat per desviar aquests 40,7 milions d’euros de fons públics procedents de la Junta d’Andalusia. D’una banda, el sindicat es beneficiava delsdescomptes que els proveïdors li realitzaven a les diferents factures, «sense que els esmentats descomptes es declaressin a l’Administració que atorgava la corresponent subvenció completa», un mecanisme conegut com a ‘ràpel’. A més, mitjançant el procediment que els treballadors coneixien com a ‘pot’, UGT-A «es finançava amb càrrec a un saldo creditor, generat mitjançant el pagament a proveïdors de factures simuladescàrrec a un saldo creditor, factures simulades» que «no correspondrien a servei deixat algun» però que «eren imputades a programes subvencionats».

Notícies relacionades

Com a tercera «via de finançament fraudulent», el jutge assenyala que el sindicat «hauria efectuat la cessió en usdefruit de locals de la seva propietat» a una societat mercantil, Soralpe I Mas P Associats S.L. –de la qual UGT-A era soci únic– «mitjançant contractes elevats a públic entre les esmentades empreses». Així, es tractava d’un «mecanisme fraudulent orientat a l’obtenció de fons amb càrrec a subvencions mitjançant l’organització d’un sistema de lloguers per aules fetes servir per a la formació, que no generaven realment una despesa».

La causa es va iniciar a l’estiu del 2013 arran d’una denúncia del sindicat Mans Netes sobre la suposada desviació de diners procedent de subvencions de la Junta d’Andalusia per a fons de formació d’aturats a altres finalitats o activitats d’UGT, com dinars a la fira de Sevilla, la compra d’obsequis com maletins de pell per a congressos o pancartes i publicitat de la vaga general de 2010 contra la reforma laboral del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.