EN COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA

Trenta-tres investigacions als Mossos després de la sentència del procés

Buch assegura que «s'exigirà la responsabilitat per a les conductes que puguin constituir infracció de la llei»

zentauroepp50431049 buch191016171939

zentauroepp50431049 buch191016171939 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha revelat que hi ha 33 actuacions d’agents dels Mossos durant les protestes contra la sentència del procés sota sospita. Durant la seva compareixença en comissió parlamentària, ha defensat que és «imprescindible revisar i sancionar comportaments que s’extralimitin de la funció policial però no es pot criminalitzar el cos». En aquesta direcció, ha volgut mostrar fermesa contra les actuacions policials que es van saltar el protocol d’actuació i ha assegurat que «s’investigaran totes» i se sancionarà els agents que no hagin actuat conforme al reglament. «És imprescindible revisar acuradament tota l’actuació i sancionar, si fa falta. S’exigirà la responsabilitat per a les conductes que puguin constituir una infracció de la llei», ha dit. 

El titular d’Interior ha explicat en detall totes les manifestacions que es van succeir a Catalunya des d’un dia abans de donar-se a conèixer la sentència del procés i ha repassat l’actuació policial en cada una d’aquestes manifestacions. «La immensa majoria [de les mobilitzacions] van transcórrer sense incidents», ha precisat. Buch ha agraït als agents dels Mossos la seva tasca i ha reivindicat que «no es pot criminalitzar un cos policial ni posar-lo en qüestió per sistema», acollint-se a les consideracions del Síndic de Greuges, Rafael Ribó. 

Buch ha assegurat que no defuig les seves responsabilitats i ha defensat que els dispositius es van dissenyar «amb l’objectiu de garantir la seguretat i drets de tothom». Així mateix, ha agraït als agents dels Mossos la seva tasca i ha reivindicat que «no es pot criminalitzar un cos policial ni posar-lo en qüestió per sistema», acollint-se a les consideracions del Síndic de Greuges, Rafael Ribó

Notícies relacionades

JxCat ha fet pinya amb el conseller mentre que ERC ha mostrat «perplexitat» per algunes de les actuacions policials. Per la seva banda, la CUP ha projectat imatges que qüestionen la intervenció policial i ha acusat Buch de «fer un relat absolutament parcial», tot i que, segons el seu parer, «les imatges parlen per elles mateixes». El conseller ha sostingut que l’audiovisual demostra la «parcialitat» dels anticapitalistes, i ha censurat que tenen models de policia «diferents». «Podrien estar editats i descontextualitzats [...] Més enllà de compartir-les, la qual cosa està molt bé, no formen part ni aporten llum ni objectivitat a aquesta compareixença», ha sentenciat, una cosa a la qual Maria Sirvent ha replicat. 

D’altra banda, Cs ha qüestionat aquesta investigació interna perquè consideren que l’actuació és el resultat de la «incompetència del Govern». «No és lícit que vostès carreguin contra els que sí que han fet la seva feina amb greu risc personal», ha etzibat el diputat Matías Alonso, qui ha denunciat, a més, «falta d’efectius i eines evidents», igual com els socialistes. Buch ha citat el PSC a «aprovar els pressupostos» de la Generalitat per revertir la situació de precarietat del cos.