EN COMISSIÓ PARLAMENTÀRIA

Gerard Figueras nega irregularitats en la Secretaria de l'Esport

L'investigat en l'operació Voloh assegura que no hi va haver desviació de fons a fundacions de l'òrbita sobiranista

zentauroepp50864707 escorcoll191112104044

zentauroepp50864707 escorcoll191112104044 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El secretari general d’Esport, Gerard Figueras, ha negat aquest dimecres en la comissió d’Afers Institucionals del Parlament haver manipulat subvencions i desviat fons des de la Secretària a fundacions de l’òrbita sobiranista i de l’antiga Convergència. «La resposta és categòrica. Tots i cadascun dels fons es van destinar a l’activitat per a la qual van ser concedits», ha assegurat. Figueras va ser detingut per la Guàrdia Civil el 12 de novembre i va quedar en llibertat amb càrrecs hores després, acusat dels presumptes delictes de malversació de fons, prevaricació i tràfic d’influències.

A ordres del jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, els agents van desplegar una operació anomenada Voloh per presumpta malversació de fons públics i la recol·locació presumptament irregular de l’exregidora del PDECat de l’Ajuntament de Barcelona Maite Fandos. Figueras ha defensat davant dels diputats que en aquest curs ha firmat «628 expedients» i que el jutge només ha requerit informació de tres: el de laUnió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), el de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i el de la Federació Catalana de Gimnàstica. Tres concessions que van ser per via de subvenció directa i que, segons Figueras, no han sigut destinades a finalitats il·lícites. En aquesta direcció, ha qüestionat que siguin entitats «amigues» perquè, segons el seu parer, no hi ha afinitat ideològica i sí desacords en matèria de model de gestió de l’esport. D’altra banda, sobre el qüestionament dels anuncis en revistes, ha assegurat que estan «correctament contractats». 

Notícies relacionades

Segons els investigadors, Figueras va intervenir perquè l’exregidora del PDECat fos col·locada a la Diputació de Barcelona com a assessora de l’àrea d’innovació quan va deixar de ser regidora per tenir-la controlada, perquè havia amenaçat d’explicar assumptes sensibles i aprofitar la destinació per, a través de la constitució d’una fundació, desviar presumptament diners que anaven destinats a la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern. L’investigat ha afirmat que el de Fandos és un càrrec de «lliure designació política», per la qual cosa no ha entrat a valorar aquestes acusacions del jutge.

Ciutadans i el PPC han demanat la seva dimissió, i els taronges han anunciat que exigiran que la Generalitat es personi com a acusació particular en el cas. Durant el debat hi ha hagut topades entre Cs i JxCat, després que el representant taronja acusés els postconvergents de tenir «sentències fermes que diuen que han robat», cosa que ha aixecat les crítiques contra la mesa de la comissió.