PER LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Els transportistes denuncien davant la fiscalia els talls de carreteres dels CDR

Estudien demanar responsabilitats patrimonials a la Generalitat i a l'Estat per «omissió de funcions»

zentauroepp50878500 desalojo191113100657

zentauroepp50878500 desalojo191113100657 / RAFAEL MARCHANTE

1
Es llegeix en minuts

Les organitzacions representades en el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC) han denunciat davant la Fiscalia General de l’Estat i la Guàrdia Civil els talls de carreteres registrats a Catalunya des del 14 d’octubre, arran de la sentència del procés dictada pel Tribunal Suprem.

Una d’aquestes, la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), estudia fer un pas més i sospesa presentar una reclamació patrimonial contra la Generalitat de Catalunya i l’Estat per no impedir els talls.

Les organitzacions de transportistes que formen part del CNTC han decidit presentar una denúncia davant la Fiscalia General de l’Estat i la Direcció General de la Guàrdia Civil per la «gravetat» dels fets i el seu impacte negatiu en el sector, que «ha incorregut en notables pèrdues econòmiques i s’ha sentit segrestat per l’acció violenta» d’alguns grups, ha assenyalat la CETM en un comunicat.

La CETM remarca l’«aparent absència de conseqüències» per als responsables dels talls, cosa que, segons el seu parer, pot portar que es repeteixin. Per això, la CETM es planteja «anar un pas més enllà» i treballa en la possibilitat de presentar una reclamació patrimonial contra la Generalitat i l’Estat «per omissió de les seves funcions en la preservació de la lliure circulació de vehicles i mercaderies, reconeguda en l’article 19 de la Constitució espanyola».

Reclama 150 milions d’euros

La CETM calcula que aquesta reclamació patrimonial es podria acostar als 150 milions d’euros.

Notícies relacionades

El seu objectiu és que «totes les empreses de transport que s’han vist perjudicades pel tall sistemàtic de les carreteres catalanes», especialment l’AP-7 –que uneix amb França–, «puguin reclamar les indemnitzacions corresponents».

El 21 de novembre, les organitzacions integrades en la CNTC van decidir, per unanimitat, impulsar accions penals contra els responsables dels talls de vies.