SE SALTA LES REGLES DE LA CAMBRA BAIXA

Primera polèmica: Rosique (ERC) 'cola' els presos del procés al Congrés

Porta, a més, una samarreta negra amb la paraula 'INDEPENDÈNCIA' escrita al pit amb les banderes de Catalunya, el País Basc i Galícia

rosique / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan Fernández / Agencias

El Congrés ja ha registrat la primera polèmica de la legislatura, just en la sessió de la constitució de la Cambra baixa. La diputada d’ERC Marta Rosique, la més jove de la Mesa d’Edat del Congrés i encarregada de llegir el decret de Constitució de les Corts, havia de passar llista a tots els diputats presents, però, abans de començar a enumerar-los, ha anomenat els diputats catalans presos.

Rosique, a més, portava unasamarreta negra amb la paraula ‘INDEPENDÈNCIA’escrita al pit amb les banderes de Catalunya, el País Basc i Galícia

L’aforada ha intervingut en qualitat de secretària de la Mesa després de l’obertura de les Corts per part del diputat de més edat, Agustín Zamarrón Moreno, circumstància que ha aprofitat per saltar-se les regles. 

La polèmica

La diputada de 23 anys ha començat a anomenar Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull i Jordi Sánchez, abans d’iniciar la lectura per ordre alfabètic dels nous diputats electes. Anteriorment havia llegit el decret vinculat a l’obertura de la nova legislatura i, després d’uns segons d’estupor, els diputats catalans han aplaudit, mentre que els de Vox han protestat.

Notícies relacionades

La provocació ha sorprès el president de la Mesa d’Edat, el veterà socialista Agustín Zamarón, i els mateixos diputats de l’hemicicle, incloent-hi els de formacions independentistes, que han trigat a aplaudir. Davant de la temptativa d’enrenou, el president de Vox, Santiago Abascal, ha demanat la paraula, Zamarrón ha cridat a l’ordre i la lectura de la relació de diputats ha continuat amb normalitat.

Al final, Zamarrón ha volgut explicar la seva actuació: «El motiu de la meva crida a tornar a l’ordre té la seva raó en el fet que els noms pronunciats no corresponen a diputats electes –la qual cosa ha suscitat aplaudiments a la cambra–. Oblidem-nos d’aquest temps de núvols passatgers».