REACCIONS

Santi Vila nega que Rajoy volgués aplicar el 155 tot i que es convoquessin eleccions

«Si això és així, Puigdemont va fer bé», afirma l'exconseller respecte al que va afirmar l'expresident al seu llibre de memòries

GRAFCAT7188. BARCELONA, 31/10/2019.- El exconseller Santi Vila, condenado por el Tribunal Supremo a un año y ocho meses de inhabilitación por desobediencia, ha anunciado en declaraciones a Efe su intención de viajar próximamente a Bélgica para reencontrarse con el expresident Carles Puigdemont y, pese a sus discrepancias políticas, poder rehacer su amistad. EFE/Andreu Dalmau

GRAFCAT7188. BARCELONA, 31/10/2019.- El exconseller Santi Vila, condenado por el Tribunal Supremo a un año y ocho meses de inhabilitación por desobediencia, ha anunciado en declaraciones a Efe su intención de viajar próximamente a Bélgica para reencontrarse con el expresident Carles Puigdemont y, pese a sus discrepancias políticas, poder rehacer su amistad. EFE/Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

1
Es llegeix en minuts
ACN

L'exconseller de la Generalitat Santi Vila ha desmentit l'expresident Mariano Rajoy que, en un llibre de memòries, ha afirmat que hauria aplicat l'article 155 de la Constitució a Catalunya tot i que Carles Puigdemont hagués renunciat a la DUI i hagués convocat eleccions al Parlament.

En declaracions a SER Catalunya, Vila ha assegurat tenir «proves» de «ministres que deien parlar en nom de Rajoy» que «van en línia contrària» del que afirma Rajoy. «La dada objectiva és que nosaltres no convoquem eleccions», ha apuntat l'exconseller, que ha afegit que si és cert que Rajoy pretenia intervenir la Generalitat igualment, «Puigdemont va fer bé en fer el que va considerar que havia de fer».

En el seu llibre de memòries 'Una España mejor'  (Plaza Janés), que es presentarà aquest dimarts a Madrid, Rajoy afirma: «No veia cap raó per deixar en suspens una decisió que no era fruit d'un impuls, sinó conseqüència de setmanes d'estudi i de molt sòlids arguments jurídics i polítics. Abans d'arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions. La independència continuava declarada».

Notícies relacionades

Per a Vila, aquestes paraules de Rajoy s'emmarquen en l'actual aritmètica de la política espanyola, amb  Vox com a tercera força. «Si el joc de majories i minories parlamentàries al Congrés i la força de Veu fossin d'altres, segur que (Rajoy) diria que ell va ser el capdavanter de la moderació i del pactisme», ha remarcat. Per això ha opinat que l'expresident del Govern el que vol amb el llibre i amb aquestes paraules és «ajudar una mica  Pablo Casado en la seva lluita contra l'extrema dreta».

Segons el parer de l'exconseller, Rajoy, afirmant que hauria aplicat el 155 de totes maneres, «queda amb el peu canviat» davant dels qui van intercedir entre Puigdemont i el Govern i ha citat el 'lehendakari', Iñigo Urkullu, i empresaris i religiosos catalans que van exercir tasques de mediació.