LES NEGOCIACIONS

ERC frena les presses del PSOE per a una investidura abans de Nadal

«És preferible un bon acord que un acord ràpid», defensa Aragonès a Madrid

Els independentistes mantenen la seva tradició i no recolzaran Batet com a presidenta del Congrés

erc-aragones / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

ERC mira de capitalitzar les presses del PSOE en la negociació per investirPedro Sánchez abans de Nadal. Els republicans han advertit aquest dilluns als socialistes que la seva prioritat és aconseguir un bon acord, però que aquest objectiu no implica necessàriament un pacte ràpid, sobretot tenint en compte que el que s’aborda no és una mera inversió pressupostària, sinó un «conflicte polític». A les portes de la segona reunió oficial entre els equips dels dos partits, que es farà dimarts al Congrés, la plana major del principal partit independentista juga amb el nerviosisme dels col·laboradors de Sánchez, que volen un Govern format abans de festes. Els d’Oriol Junqueras, en canvi, prefereixen trepitjar terreny segur. Van perdre dos diputats en les generals del 10-N i no estan disposats a arriscar-se a pagar a les urnes catalanes haver recolzat la investidura a Madrid. 

«Nosaltres treballarem perquè, si hi ha un acord, que sigui un acord sòlid, amb garanties, un bon acord; i de vegades és inviable que sigui també un acord ràpid. A nosaltres el temps no ens preocupa, ens preocupen els continguts», ha advertit el coordinador nacional d’ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, des de les escalinates de la porta dels lleons al Congrés dels Diputats. «És preferible que hi hagi un bon acord a un acord ràpid», ha insistit. 

Els republicans envien aquest missatge a les portes de la trobada de dimarts amb el PSOE, però no volen enrarir l’ambient, de manera que remarquen que no tenen pressa, però eviten marcar una data o opinar sobre les possibilitats que l’acord arribi abans o després de Nadal. 

«Estem davant un conflicte polític d’una envergadura tan enorme i extraordinària que no es pot tancar en una reunió. Tampoc dilatarem artificialment la negociació, no és el nostre estil. No ens lliguem a uns temps determinats per unes pressions externes que considerem perfectament legítimes, però que no són els nostres», ha explicat el portaveu parlamentari, Gabriel Rufián. 

Els republicans han fet aquestes reflexions després de la reunió que ha mantingut l’Executiva del partit amb els seus grups parlamentaris al Congrés i al Senat. 

Notícies relacionades

La trobada dels republicans arriba un dia abans de la constitució de les noves Corts, sorgides de les eleccions generals del 10-N, quan els parlamentaris es comprometran a complir la Constitució, i es triaran les Meses i les presidències de Congrés i Senat.

A la Cambra baixa repetirà Meritxell Batet. En l’alta Manuel Cruz serà substituït per Pilar Llop. Pilar Llop. Els republicans ja han avançat que, seguint la seva tradició, no donaran suport a les candidates socialistes, sinó que en el seu vot (papereta en urna) introduiran un missatge en favor dels presos polítics o l’autodeterminació.