CONSTITUCIÓ DE LES CORTS

Dos de cada deu escons del nou Congrés canvien d'amo

L'auge de Vox fa que la Cambra baixa perdi el rècord de dones de la legislatura passada

El 90% dels parlamentaris són titulats universitaris i la mitjana es manté en 48 anys

congreso

congreso

3
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro
Miriam Ruiz Castro

Periodista

ver +

Posada de llarg després de la legislatura més curta. El Congrés tornarà a vestir-se de gala per rebre els seus nous llogaters tot just cinc mesos després de l’última vegada. I malgrat que els comicis es van repetir, 2 de cada 10 escons canviaran d’amo aquesta nova legislatura. A l’arribada de Vox i el Partit Regionalista de Cantàbria al maig s’afegeixen les del Bloc Nacionalista GallecTerol Existeix, la CUP o Més País, ampliant la gamma cromàtica del que ja és l’hemicicle amb més partits de la democràcia. Fins a 42 dels 350 nous diputats pertanyen a formacions d’àmbit territorial.

Amb permís dels 71 parlamentaris que s’estrenen, Vox i PP són els partits amb més cares noves. Han sigut els més ben parats de la tornada a les urnes. Hi repeteixen 23 dels 25 diputats amb qui la formació d’ultradreta va irrompre al Congrés, i s’hi sumen 29 de nous. En el PP, 11 dels 31 nous membres del grup parlamentari ja havien tingut escó en legislatures anteriors, tot i que se’n van quedar fora al març. El 10-N ha sigut la seva segona oportunitat. Com a curiositat, la província de Zamora gairebé fa ple en renovació de representants respecte al 28-A. La popular Elvira Velasco no va aconseguir escó en els passats comicis, però va entrar a la Cambra el juliol com a substituta.

Entre els nous, n’hi ha que tornen al Congrés. Com Íñigo Errejón, exnúmero dos de Podem, o la seva companya de partit Inés Sabanés, que va ser diputat per IU el 1996. Tornen també Pedro Quevedo, de Nova Canàries; Isidro Martínez Oblanca, de Fòrum Astúries, o Ferran Bel, de JxCat. I Elvira Rodríguez, una exministra d’Aznar que torna a la política de la mà de Pablo Casado.

Menys dones

Però l’auge de Vox deixa un altre titular: cau la presència de dones, que s’allunya del rècord de maig, empesa per l’escàs nombre de diputades que tindràl’extrema dreta, 14 de 52. Aquesta legislatura les dones seran el 44%, davant el 47,4% anterior. Per partits, ERC és qui té un percentatge de dones més alt (53,8%). També Unides Podem asseu al Congrés més dones que homes (51,4%), mentre que elPSOECiutadans i JxCat tenen el mateix nombre de diputats que de diputades.

Quant a perfils, continuen predominant els juristes. Un terç dels escons els ocuparan homes i dones de lleis. Segons les dades recopilades per EL PERIÓDICO, gairebé el 90% tenen titulació universitària, un sector que torna a estar sobrerepresentat, ja que la població amb estudis superiors amb prou feines frega el 30%. Els que no tenen estudis superiors amb prou feines arriben a les dues desenes.

Als escons s’asseuran des d’un astronauta fins a un agricultor i ramader, una sexòloga, un arqueòleg o un escultor. Però les principals novetats són un conegut del paper cuixé, Rafael Fernández-Lomana (germà de Carmen Lomana); l’exadvocat de la família Franco Juan José Aizcorbe, o l’exgeneral de divisió que va ser a l’Iraq Alberto Teófilo Asarta. Tots arriben al Congrés enrolats a les files de Vox.

El més gran i la més jove

Notícies relacionades

Per edats, el metge Agustín Zamarrón, del PSOE, i la periodista Marta Rosique, d’ERC, tornen a ser el més gran i la més jove, amb 73 i 23 anys, respectivament (tots dos ocuparan de nou aquest dimarts la Mesa d’Edat que presidirà la sessió constitutiva). La mitjana és igual a la registrada la legislatura passada, 48 anys. Per partits, la CUP és, amb diferència, el que té els seus representants més joves: els seus dos diputats tenen 34 i 35 anys. A l’altre extrem hi ha el PNB, amb 55 anys de mitjana.

El nou Congrés té també grans absències. La principal és lad’Albert Rivera, líder de Ciutadans, víctima de la repetició electoral. Cedeix el seu escó a Edmundo Bal, advocat de l’Estat. El ja exsecretari de comunicació de Cs, Fernando de Páramo, també renuncia a recollir la seva acta de diputat. I n’hi ha que van aconseguir escó però finalment no s’estrenaran, com Marta Higueras, de Més País, o el cantant de Mocedades José Miguel González Robles, del PP, que ha hagut de renunciar després que es conegués que va falsejar el seu currículum.