LES NEGOCIACIONS PER A LA INVESTIDURA

Iglesias: «Crec que el PSOE i ERC s'estan esforçant»

El líder morat es mostra optimista i confia a tenir Govern abans de Nadal

Assegura que el pròxim Executiu assumirà la transició ecològica i industrial

undefined51179289 graf1250  madrid  02 12 2019   el l der de unidas podemos  p191202124127

undefined51179289 graf1250 madrid 02 12 2019 el l der de unidas podemos p191202124127 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La investidura de Pedro Sánchez no té encara tots els recolzaments necessaris per tirar endavant. Amb els partits minoritaris en una posició favorable a revalidar el líder socialista com a president del Govern, resulta encara necessari l’abstenció d’ERC. En aquestes estan ara en el PSOE que es van reunir dijous passat amb els republicans al Congrés i que tornaran a tenir una cita aquest dimarts a la Cambra baixa. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha aplaudit la predisposició de les dues formacions per arribar al diàleg i ha ressaltat que «s’estan esforçant» per desencallar la situació 

«S’ha de ser respectuós amb tots els actors polítics», ha assegurat el líder morat a l’entrada de la inauguració de la Cimera del Clima. Preguntat per com veu transcórrer les negociacions entre els de Sánchez i els d’Oriol Junqueras, el cap d’Unides Podem ha assenyalat la necessitat d’«empatia i capacitat d’escolta» per encarrilar el diàleg. «Nosaltres estem disposats a ajudar», ha deixat caure. 

ERC no té, únicament, a la seva mà la clau de la investidura sinó de la formació d’un Executiu de coalició entre el PSOE i Unides Podem. Iglesias, amb el seu equip de Govern gairebé decidit, confia a veure el discurs del rei Felip VI el pròxim dia 24 de desembre com a vicepresident. «Espero que [la investidura] sigui abans de Nadal, si no és així crec que això generaria una situació d’inquietud i de malestar en bona part de la ciutadania». Malgrat el seu optimisme, ha reconegut que «serà difícil». 

La Constitució

El pròxim divendres dia 6 de desembre se celebrarà el 41è aniversari de la Constitució. Iglesias serà qui lideri la delegació d’Unides Podem que acudirà al Congrés dels Diputats per celebrar aquesta data. Aquest serà el tercer any consecutiu que el cap dels morats assisteixi després que el 2016 cedís aquesta representació a altres dirigents del seu partit. 

El 2017, a escassos dies que tinguessin lloc els comicis catalans del 20 de desembre, Iglesias va defensar la seva assistència als actes commemoratius com una oportunitat per visibilitzar la seva «posició crítica» davant de la Constitució i la seva defensa de la necessitat de reformar-la. L’any següent, amb el rei Felip VI presidint l’esdeveniment, el líder de Podem també va aprofitar per reivindicar la República i defensar la necessitat de reformar la Constitució perquè, entre altres coses, es canviï el model de la Direcció d’Estat i que aquesta no sigui elegida «per fecundació» sinó «de forma democràtica».

Transició ecològica

Notícies relacionades

 «A Espanya espero que aviat hi hagi un Govern que assumeixi la transició ecològica i industrial com un dels seus reptes principals», ha assenyalat Iglesias, amb referència a l’Executiu de coalició que, previsiblement, construirà amb el PSOE. A la seva arribada a la COP25, ha subratllat que «tant de bo aquesta Cimera serveixi per continuar potenciant una mobilització social global que diu que no tenim un planeta B i que assenyala la clau fonamental per entendre els problemes d’emergència climàtica que afecten totes les nacions de la Terra, el descontrol de l’economia».

Així, ha insistit en la necessitat que la lluita «sigui global» i a «anar més enllà» que l’Acord de París: «És moment de l’acció per frenar aquesta autèntica amenaça global per a la humanitat i el medi ambient que suposa el canvi climàtic».